Mission og Nødhjælp
Anglikansk Kirke i Sydsudan efterlyser dansk støtte

– Selv det mindste, I giver os, vil styrke kirken meget, for vi har ingenting, siger biskop Alapayo fra Den Anglikanske Kirke. En kirke, der vokser, men kæmper intenst mod AIDS.Kirken i Sydsudan vokser. Men som flere andre afrikanske folk kæmper sudaneserne en hård kamp mod AIDS. Dansk Europamission står klar til at hjælpe.

Biskop Alapayo fra Den Anglikanske Kirke i Sydsudan efterlyser dansk hjælp i kampen mod AIDS.

– Den Anglikanske Kirke i Sydsudan står midt i en vanskellig fase. Borgerkrigen har hærget landet gennem 21 år og forfølgelsen af de kristne har været frygtelig, fortæller missionssekretær Benjamin Bach.
Han var i Sydsudan på vegne af Dansk Europamission. Her skulle han blandt andet besøge Den Anglikanske Kirke, som driver et danskstøttet AIDS-program.

Præster skal hele sår

Den Anglikanske Kirke i Sydsudan bærer præg af de mange års borgerkrig. Men under et møde med biskop Alapayo fik Benjamin Bach det indtryk, at det også er en kirke med visioner.
– Det største ønske er at uddanne præsterne, så de kan hjælpe til med genopbygningen af landet. Krigen har sat sine spor i ødelagte huse, bombede broer og et land i stor armod. Men arrene hos de mange hundrede tusinde mennesker, som måtte flygte eller mistede familiemedlemmer, fordi de blev dræbt i blodige krigshandlinger, kræver en lang helingsproces, refererer Benjamin Bach.
– Hvis jeg kunne få 3 ønsker opfyldt, sagde Alapayo, – ville det være uddannelse af præster, uddannelse af præster og uddannelse af præster.

Det mindste, I giver…

For Benjamin Bach var mødet med den sydsudanesiske kirke rørende. Han fortæller, at han mærkede en stor åndelig rigdom samtidig med den konkrete fattigdom og ønsket om hjælp.
– Det mindste, I giver os, sagde Alapayo, vil få store konsekvenser for kirkens vækst og evangeliets udbredelse, for vi har store visioner. Med hjælp udefra kan vi bygge vort Sudan op igen, beretter den danske missionssekretær.

Kæmper mod AIDS

En af visionerne er at bekæmpe udbredelsen af AIDS.
– Alt for mange er ikke oplyst om sygdommen og hvordan man smittes, forklarer Benjamin Bach.
Dansk Europamission er nu med i et projekt, støttet af DANIDA, hvor 40 personer skal trænes til at undervise om forebyggelse af sygdommen.
Alvoren i indsatsen blev understreget, da en af de studerende døde af AIDS kort inde i oplæringsforløbet.
– Men nu er de resterende blevet optrænet og har fået diplom, fortæller Benjamin Bach. – De går nu rundt på hospitaler, fængsler, markedspladser, i kirken og i deres hjemlige miljø for at sætte en stopper for HIV/AIDS smitten og for at forkynde Guds kærlighed.

Vækker opsigt

Benjamin Bach forklarer, at indsatsen har vakt stor opsigt. – Landets informationsminister har fået øjnene op for den gode sag og var med som æresgæst ved diplomoverrækkelsen. Desuden har Den Anglikanske Kirke fået taletid i national radio om sit foretagende.
Michael Bobjerg