Kan man tilgive en klaphat?

– Det er utilgiveligt! Sådan lød kommentaren fra sportskommentator og træner Troels Bech, da han skulle beskrive en fodboldbølles angreb på dommeren i fodboldkampen Danmark-Sverige.Et knytnæveslag fra en spiller, efterfulgt af en tilskuers hovedløse angreb på dommeren. Mere skulle der ikke til for at forvandle en medrivende landskamp til dansk fodbolds største skandale.
Da kommentatorerne Morten Stig Christensen, Troels Bech og Thomas Helveg efter den afbrudte kamp skulle gøre status, var dommen entydig: Tilskueren var en klaphat og hans handling utilgivelig.

Ja, det er forfærdeligt, det han gjorde i sin fuldskab. Men uden at forklejne hans udåd, så fortæller det lige så meget om vores samfund. For hvordan kan vi reagere med overraskelse og fortørnelse, når dette sker, og vi samtidig stiltiende accepterer, at det er i orden, at man som tilskuer drikker 15-20 genstande inden en fodboldkamp.
Er det ok, at denne tilskuer og andre voldsmænd undskylder sig med, at de er berusede? Det burde da være vores opgave som samfund at minde om det gamle visdomsord: Når alkoholen kommer ind, går forstanden ud!

Episoden på fodboldbanen fortæller sit tydelige sprog om den forråelse, der er sket af vores samfund. En hårdhed, som ikke kun ligger i hjertet på voldsmændene. For knap var tilskuerne gået hjem, før man kunne fornemme en lynchstemning i hele fodboldnationen. Via emails og sms’er blev man opfordret til at finde gerningsmanden og svine ham til eller det, der var værre…

Utilgiveligt!? Pas på, kære dansker. For i det utilgivelige sind ligger et langt større problem, end om Danmark kommer med til næste EM-slutrunde eller ej. For hvis du ikke tilgiver andre, kan Gud ikke tilgive dig. Lad domstolen om at straffe. Men tilgiv du og kom videre. For livet er trods alt mere end fodbold!