Sneglefart med slaw i

”Vi har helt opgivet at bruge græsplænen, fordi den er fuld af dræbersnegle!”For få uger siden havde jeg nok ikke forestillet mig, at jeg nogensinde ville møde sådan en udtalelse. Nej, hvor ulækkert – og godt, at det trods alt ikke var min have, der var ramt.
Faktisk synes jeg, det er slemt nok med de snegle, jeg ellers har fundet, når ukrudtet i haven skulle vendes, eller jeg kom til at rode i en bunke halvrådne blade. Jeg ved ikke, hvilken metode der er bedst – eller værst – når det drejer sig om at dræbe dræbersnegle. Men efter med gys at have hørt forskellige råd mod plagen, tyr jeg helst til saltet. Så ligger der bare en lille slimklat tilbage næste dag …
Udover at sneglene dræber diverse planter, er det også lykkedes dem at dræbe min lyst til at plante små søde sommerblomster i indkørslen, kun for at se sneglene samles til fest. Så handler det i hvert fald om at udsøge sig de planter, der ikke tiltrækker sneglene.

Nå, men tilbage til det med græsplænen. I vores nye landhave har saltet kun været i brug nogle få gange, så jeg var da lidt stolt over at kunne svare svigerfar, at snegle ikke var noget problem her.
Og det holdt jeg frimodigt fast i, indtil mine morgenture med hunden i det dugvåde græs efterhånden afdækkede en helt anden virkelighed for mig.

Utallige snegle i forskellige brune, sorte og rødlige nuancer var på tur. De var ikke så voldsomt store, men de vokser vel til med tiden og bliver endnu mere klamme. Godt at der findes træsko og gummistøvler til mennesker. Hunden må jo træde, hvor den kan. Og så er det, at den indledende sætning begynder at gå op for én i al sin gru. Man begynder at tænke på bare tæer i sneglesalat og bliver taknemmelig for, at der også findes terrrasser. Salt er godt, men salte hele græsplænen? – nej, det går nok ikke. Der må andre midler i brug.
Nu har den første gru fortaget sig lidt. Jeg har jo også set, at når solen skinner, og græsset er tørt, er der ingen snegle at se. Så kan man godt gå med bare tæer. Men det store spørgsmål for mig er: hvor kommer sneglene fra? hvor opholder de sig, når de ikke er fremme?
Ja, jeg fatter det ikke. Men der gemmer sig åbenbart mere under overfladen, end vi mennesker tror. Håber, jeg en dag finder forklaringen og løsningen på den hærgende sneglefart.