Nyt nordisk samarbejde vil kæmpe for ægteskabet

Benjamin Ervil fra Center for Kristen Etik og Moral deltog i mødet for det nystartede Netværk for Ægteskabet, som kæmper mod indførelsen af homofile ægteskaber i Norge.Dansk delegation var i sidste uge i Norge for at bakke op om det nystartede kristne Netværk for Ægteskabet.

Et skandinavisk trekløver for ægteskabet: Stefan Gustavsson (t.v.) fra ”Bevara äktenskapet” i Sverige, Jan Harsem, Norge (i midten), en af initiativtagerne til Netværk for Ægteskabet, sammen med danske Benjamin Ervil (t.h.) fra Center for Kristen Etik og Moral.

Det nystartede Netværk for Ægteskabet inviterede mandag i sidste uge til møde i Salemkirken i Oslo. Ved mødet deltog folk fra flere norske kirkesamfund samt delegationer fra Sverige og Danmark. Et af hovedtemaerne var, hvordan man kunne påvirke politikere og myndigheder i Norge, så man forhindrer en ny ægteskabslov, som godkender ægteskaber mellem to af samme køn.

Vil påvirke politikere

I Norge findes der allerede forskellige organisationer, som kæmper for familiernes rettigheder, men initiativtagerne til netværksmødet, Jan Harsen og Morten Dahle Andersen, mener, der er behov for at koordinere indsatsen.
– Vores netværk skal ikke erstatte det arbejde, som allerede drives, når det gælder modstand mod regeringens forslag til ny ægteskabslov, men det er et supplement, siger Jan Harsem.
Efter mødet i Oslo vil netværket udfærdige en høringsudtalelse om lovforslaget, og derefter vil man prøve at få politikerne i tale.

Nordisk samarbejde

Flere nordiske lande står overfor nogenlunde samme problemstillinger som Norge, når det gælder ægteskabslovgivningen. Netværk for Ægteskabet satser derfor også på et nordisk samarbejde og havde inviteret repræsentanter fra Sverige og Danmark.
Stefan Gustavsson, generalsekretær i Svenska Evangeliska Alliansen, representerede initiativet ”Bevara äktenskapet”. Han fortalte blandt andet, at lederen for de svenske socialdemokrater, Mona Sahlin, da hun blev spurgt om, hvad hun mente var de vigtigste politiske sager, havde nævnt ligestilling af alle ægteskaber som nr. 1.
– Sahlin udtaler sig, som om der findes flere typer ægteskaber i dag. Men det, sagen handler om, er, om vi skal inkludere noget, som i dag ikke regnes som et ægteskab i ægteskabslovgivningen, sagde Gustavsson.

Tør ikke stå frem

Han fortalte, at han har mødt frygt hos en del for at stå frem og sige, at de vil bevare det traditionelle ægteskab. Årsagen er, at det er et standpunkt, som ikke er ”politisk korrekt”.
– Derfor er det vigtigt, at en del kendte personer står frem med den opfattelse, de har, og viser vej for andre, sagde Gustavsson.
Benjamin Ervil fra den kristne tænketank CeKEM (Center for Kristen Etik og Moral) orienterede om situationen i Danmark. Ervil understregede betydningen af nordisk samarbejde i kampen for ægteskabet, og at man ikke skal rive en mur ned, før man ved, hvorfor den er bygget.

Tyndt grundlag

Øivind Benestad, en af personerne bag aktionen Ja til Ægteskabet, udtrykker glæder over, at Netværk for Ægteskabet nu vil engagere sig specielt i at påvirke de politiske miljøer.
Benestad mener, at mange politikere, som har skiftet standpunkt, og som nu er enige i forslaget til liberalisering af ægteskabsloven, har gjort det på et tyndt grundlag.
– Jeg tror, mange bare har fulgt strømmen, derfor bør det være realistisk at få nogen af dem til at skifte mening, siger Øivind Benestad.

Under lavmålet


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Børn har som udgangspunktet brug for både en far og en mor, sagde Lagtingspræsident Inge Henning fra partiet Høyre ved netværks-mødet i Oslo.

Han bakkes op af Lagtingspræsident Inge Lønning fra partiet Høyre, der mener, at regeringens forslag til en ny norsk ægteskabslov er præget af sjusk og hastværk.
– Man har bestemt sig for en konklusion og så set sig om efter argumenter, som passer ind, siger Inge Lønning.
Han betegnede i sin tale ved netværksmødet det politiske håndværk, regeringen har udført, som ”under lavmålet”.

Behov for mor og far

Han påpegede, at samfundet på så at sige alle områder er meget optaget af ligestilling mellem kønnene. Han mener, at det vidner om manglende konsekvens i tænkningen, når man ser bort fra ligestillingsaspektet, når det gælder børnene. For børnene har i udgangspunktet brug for både en far og en mor.
Som politiker opmuntrede han netværket til at forsætte kampen.
– Det er aldrig anbefalelsesværdigt at kapitulere, før man har haft en ordentlig debat. Derfor bør alle, som har modstand mod forslaget, engagere sig og komme frem med deres holdning. Det er en både en demokratisk pligt og en kristen pligt, sagde Inge Lønning.
KPK/mibo


Artiklen fortsætter efter annoncen: