Dansk hjælp til ’glemt’ befolkning i Kenya

I Tharaka dør 5.000 mennesker om året af underernæring – selv om der er vand og jord nok. Den nystartede nødhjælpsorganisation Assist har netop fået 1 mio. kr. til et vandingsprojekt.Der er masser af vand i floderne. Og masser af landbrugsjord omkring dem. Men vand og jord kommer bare ikke i forbindelse med hinanden. Og derfor dør der 5000 mennesker om året i Tharaka-området i Østkenya.

Lars Frederiksen fra vaskeriet Rula Måtteservice har startet nødhjælpsorganisationen Assist, der nu hjælper i Kenya.

Det gør en dansk forretningsmand nu noget ved. Lars Frederiksen fra vaskeriet Rula Måtteservice har startet nødhjælpsorganisationen Assist og har netop i samarbejde med International Aid Services (IAS) modtaget 1 mio. kr. til et vandingsprojekt i byen – eller 999.975 kr. for at være nøjagtig. IAS er bevillingsmodtager og vil følge op på projektet.
– Det startede med, at nogle unge fra vores kirke og min datter rejste ud som volontører i 2-3 måneder. De kom hjem og fortalte om de horrible forhold. Om fattigdom og hungersnød. At hele 25 pct. af befolkningen er smittet med hiv.

Vi måtte gøre noget

I 2005 rejste Lars Frederiksen med sin hustru Ghita derud for ved selvsyn at konstatere, hvor slemt det stod til:
– Så kunne vi ikke lade være med at gøre noget, siger han.
Og derfor startede han foreningen Assist, fik forbindelse med IAS, som ansøgte Danida om penge til at afhjælpe fattigdommen med et vandingsprojekt:
– Der er jo masser af vand i floderne, fortæller Lars Frederiksen om det store område med hele 12 floder. – Men det er meget tørt på land. Og et stort problem at få transporteret vandet ud på markerne.
Nu skal Assist så i gang med at udbygge et såkaldt drypvandingssystem, som er udviklet af israelere:
– Det består af slanger, som ligger med en meters mellemrum på markerne. Fordelen er, at der er meget lille fordampning, og systemet er udviklet sådan, at der ikke kommer jord og rødder ind i slangerne.
Vandet til overrisling af markerne transporteres fra floderne ved hjælp af tyngdekraften til beholdere, som så udleder vandet.

Ikke prædike
for tomme maver

Lars Frederiksen har sin ugentlige gang i Den Evangeliske Frikirke i Randers, som står bag projektet. Pengene fra Danida er bevilliget til International Aid Services, som er Pinsekirkernes nødhjælpsorganisation.
Men hvad har vandingsprojekter med kristendom at gøre?
– Udviklingshjælp og mission må gå hånd i hånd i Afrika, forklarer Lars Frederiksen. – Man kan ikke stå og prædike for folk med tomme maver.
Og det står slemt til. Ugunstige vejrforhold har bevirket hungersnød de sidste 4-5 år i Østkenya.
Hjælpen fra Assist bliver ikke kun en punktindsats, som så går i stå af mangel på vedligehold. Organisationen samarbejder med en lokal landbrugsforening i Tharaka. Manyitrani Farmers Self-Help Group (MFSG) bliver ansvarlige for overrisling af markerne, organisering af brugerbetaling fra de 3000 bønder i området og dannelsen af vandkomiteer til vedligeholdelse af anlæggene. MFSG er organiseret som et andelskollektiv og har hele 1000 medlemmer, hvoraf de fleste er små bønder.

En glemt befolkning

Tharaka er et støvet, tørt og for en europæer meget varmt område. Befolkningen vandrede for mange århundreder siden ned fra Etiopien og levede som nomadefolk. Området er derfor præget af nomadekultur med spredt landbrugsdrift og gede- og kvægflokke, som passes af børnene.
Tharaka er et isoleret samfund, hvor befolkningen lever som ”en stat i staten”. Tharakanerne er en ”glemt” befolkningsgruppe, som regeringen ikke har hjulpet synderligt. De fleste kenyanere ved ikke engang hvor Tharaka ligger…
Men det vil mange danskere høre mere til i fremtiden.