Israelere trodsede rabbineres forbud

Den årlige Jerusalem March blev et rekordstort tilløbsstykke, selvom rabbinere havde forbudt jøder at deltage af frygt for missionsaktivitet blandt de deltagende kristne pilgrimme. ISRAEL: I anledningen af Jerusalems 40 års jubilæum som genforenet hovedstad for den jødiske stat, mødte et rekordstort antal israelere op til den traditionsrige Jerusalem March i sidste uge.

Amerikanske Jim White fra Oklahoma har i de sidste 10 år deltaget i Jerusalem March.

Sammen med dem marcherede 8500 kristne pilgrimme. Heraf omkring 800 skandinaver, der alle var rejst til Jerusalem i anledningen af, at Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem fejrede løvhyttefesten.
Dette har været en tilbagevendende begivenhed siden 1980, og Jerusalem Marchen er klimakset på en uge med foredrag, seminarer, ekskursioner og lovsang.
Men dette års løvhyttefest var præget af et forbud, som Israels chefrabbinere havde nedlagt. Det forbød jøder at deltage i Løvhyttefesten samt Jerusalem Marchen af frygt for, at de mange kristne pilgrimme ville forsøge at omvende jøder til kristendommen.
– Den, der frygter for sin sjæl, bør distancere sig selv fra begivenheden. Den, der lytter til os, vil hvile i sikkerhed, lød det i rabbinernes forbud.
– Til forskel fra de tidligere år er det kommet os for øre, at nogle af de grupper, som deltager ved løvhyttefesten, dette år er begyndt at arbejde med megen kraft og mange penge for at konvertere jøder, forklarede chefrabbiner Simcha Kacohen Kook til Udfordringen.
Han er medlem af en nylig etableret komite, der skal modarbejde udbredelsen af missionsarbejde i Israel.
Ifølge rabbinernes oplysninger er 50.000 israelske jøder indtil videre konverteret til kristendommen.

Støtte frem for mission

– Rabbinerne er bange for, at vi missionerer, og det er netop grunden til, at den kristne ambassade lægger vægt, at vi ikke må dele foldere ud. Men vi er her som kristne, og vi er ikke bange for at give udtryk for vores tro, så jeg kan godt forstå, at rabbinerne er nervøse, sagde Stig Christensen, den danske repræsentant for Den Kristne Ambassade, som deltog i marchen sammen med godt 120 andre danske kristne pilgrimme.

Den danske repræsentant for Den Kristne Ambassade, Stig Christensen, deltog i marchen sammen med godt 120 andre danske kristne pilgrimme.

– Men vi er kommet for at vise vores støtte og sige, at vi elsker Israel og vil have, at staten eksisterer, fortsatte Stig Christensen.
Og på trods af forbudet mødte et rekordstort antal israelere altså op – både for at deltage i marchen og for at overvære den fra sidelinjen. Shimon Ben Abu, en religiøs jøde, kendte ikke til rabbinernes forbud.
– Hvis jeg havde hørt om det, var jeg måske ikke kommet, men jeg er ikke bange for, at de kristne skal prøve at omvende mig. Når man ved, hvad man vil med sit liv, er der ikke noget at være bange for.
Andre var direkte imod rabbinernes holdning.
– Jeg nægter at acceptere det. Jeg skammer mig faktisk over rabbinerne. De kristne kommer her for at vise os deres støtte, og så siger rabbinerne, at vi ikke må være her, sagde en hovedrystende David Malka, som deltog i marchen sammen med sine børn.
Så med massiv støtte fra et stort antal israelere – dog færre ortodokse jøder end de tidligere år – marcherede 8500 kristne pilgrimme igennem Jerusalems gader.
– Jeg har været med de sidste 10 år, og jeg kan ikke mærke nogen forskel, sagde Jim White fra Oklahoma, USA.

En trojansk hest

Men mindst én person holdt sig væk på chefrabbinernes bud: Mina Fenton, byrådsmedlem i Jerusalem og en aktiv modkæmper af kristen missionsarbejde i Israel, ønskede ikke at deltage i marchen, som hun ellers har gjort tidligere år.
– De kristne missionærer er en stor fare for den jødiske stat og det jødiske folk. De har magt igennem penge til at påvirke vore politikere, og dette er deres mål: At bane sig vej ind til jøderne via vore ledere, som en trojansk hest. Det er et spirituelt Holocaust, udtalte hun til Udfordringen.
Talsmand for Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem, David Parsons, mener dog, at der er noget, Mina Fenton har misforstået.
– Hendes viden, som ligger til grund for rabbinernes forbud, er baseret på falsk information, og vi fik ikke lov at forsvare os selv. Men ambassaden vil arbejde på, at det samme ikke sker igen næste år. Jeg vil ikke komme ind på, hvad vi præcis har tænkt os at gøre, men vi har aktiveret et antal israelske embedsmænd, som kan tale til vores fordel.