Kristent par udvist af Israel

Et amerikansk ægtepar mistænkt for missionsarbejde er blevet udvist efter 18 års ophold.ISRAEL – Det amerikanske ægtepar Ron og Carol Cantrell er blevet udvist af Israel efter at have boet 18 år i landet.Udvisningen af det amerikanske ægtepar Ron og Carol Cantrell skyldes, at det israelske indenrigsministerium mistænker dem for at være involveret i missionsarbejde, oplyste en talsmand fra ministeriet til avisen The Jerusalem Post i fredags.
Parret, som tidligere har arbejdet 14 år for den evangeliske organisation Bridges for Peace, startede for fire år siden op med deres egen organisation kaldet ”Shalom Shaholm Jerusalem”, som hovedsageligt har til formål at oplyse den kristne verden om kristendommens hebræiske rødder.
Ved opstarten af denne organisation mistede Ron Cantrell retten til sit særlige præstevisa, og parret har derfor måttet opholde sig i landet på et almindeligt turistvisa, der skal fornyes hver tredje måned.
Men Ron Cantrell udtaler til The Jerusalem Post, at dette er en uacceptabel løsning for parret, som har boet i Israel i 18 år, og hvis to børn begge er gift med israelere og har et israelsk ID.
Parret har derfor ikke ønsket at forny deres turistvisa, men derimod søgt om almindelig opholdstilladelse. Da de har fået afslag på dette, er de blevet anmodet om at forlade landet inden der er gået to uger.

Mission er tilladt

På den Kristne Ambassade i Jerusalem undrer man sig over det israelske indenrigsministeriums begrundelse.
– Missionsarbejde i Israel er ikke forbudt ved lov, medmindre man forsøger at missionere over for mindreårige, eller hvis man lokker med penge eller mad for at få folk til at gå i kirke for eksempel. Jeg har talt med Ron Cantrell, og han står fast ved, at han ikke har gjort nogen af delene, fortæller David Parsons, talsmand for Den Kristne Ambassade. Han fortsætter:
– Måske er familien Cantrell ikke berettiget til en opholdstilladelse, men hvis ministeriet hænger deres hat op på, at parret skal smides ud på grund af missionsarbejde, så er vi alle nødt til at spørge: Hvad foregår der her? Desværre kan indenrigsministeriet smide én ud uden nogen særlig grund.

Er blevet sværere

Inden for de seneste år er det blevet vanskeligere for kristne i Israel at få et visum. Ortodokse kræfter i Indenrigsministeriet har kæmpet for at minimere de kristnes tilstedeværelse i landet, hvilket for eksempel har givet udslag i lange behandlingstider og færre udstedte visa.
Den Danske Israelsmission har allieret sig med ”United Christian Council in Israel” (UCCI), der har en advokat, der tager sig af de forskellige organisationers visa-problemer. Dette medlemskab og gode kontakter, har gjort livet lettere for de ansatte i Israelsmissionen.
– Men at det er besværliggjort i de senere år at få og udvide antal visa, det er helt klart. Og flere har været i klemme. At visakontoret forsøger at besværliggøre det at forny visa med deres bureaukrati, gør det ikke nemmere, udtaler den danske præst i Jerusalem Hans-Ole Bækgaard.