Fangekoret støtter med ny julesang

Fangekoret fra Vridsløselille Statsfængsel har udgivet en julesang, som støtter Børns Vilkår.”Julen kommer og går, og måske bliver de sår, som vi alle har og gi’r, glemt en tid, så håbet bli’r…”Sådan lyder budskabet i et af versene fra Fangekorets nye julesang ”Det bli´r jul”. Den er indsunget af 17 sangere, som alle har tilbragt mange år i Vridsløselille Statsfængsel, hvor de har lært at synge i fængslet kirkekor.
”Det bli´r jul” er udgivet på cd og ment som en julehilsen til alle dem, der pga. en svær livssituation ikke forbinder julen med hjerternes fest, fortæller korleder Louise Adrian:
– Det er Fangekorets ønske, at alle i denne søde og svære juletid trods svigt, sår og ballade for en tid kan glemme det og tænke på, hvad julen egentlig handler om. Julen er over os alle, uanset om vi ønsker det eller ej. Og så går salgets overskud ligesom ved tidligere udgivelser til Børns Vilkår, der indtil nu har modtaget 80.000 kr. fra Fangekorets arbejde, fortæller hun.

Indsat skrev julesang

Der gemmer sig flere historier i Fangekoret om den enkelte sangers vej tilbage til samfundet efter at have været gemt af vejen i mange år.
Også bag julesangen ”Det bli´r jul”. Den er skrevet af forbryderen Claus Christensen, der har afsonet to lange domme og siddet inde i 17 år, fortæller Louise Adrian:
– I de sidste år er Claus sprunget ud som teksforfatter og har fået udgivet indtil flere sange og senest denne julesang. Han er nu i sidste del af sin afsoning og kan varmt anbefale, at fængselsansatte får undervisning i kreativitet, da det giver fangerne noget meningsfyldt at beskæftige sig med.

Efterspurgte forbrydere

Siden Fangekoret udkom med ”Forbryderalbummet”, har koret været efterspurgt udenfor murene.
Med en månedtlig udgang til koncerter i sidste del af deres afsoning har fangerne på to år sunget for mere end 12.000 mennesker i hele landet.
Og de er blevet godt modtaget, fortæller Louise Adrian.
– Publikum har fået oplevelsen af, at de indsatte rummer andet end kriminalitet, og de er blevet beriget med fangernes rå og energiske sang.
Det har også været og er stadig af stor betydning for de indsatte, som jo vender tilbage til samfundet på et eller andet tidspunkt. Fangekoret er blevet populært, ikke fordi de har lavet forbrydelser, men fordi det er forbrydere, der forsøger at bryde med deres fortid og har kastet sig over noget meningsfyldt, nemlig at synge, siger hun.
Sangen ”Det bli’r jul” er allerede blevet prøvekørt over for et publikum, der gav den en positiv modtagelse. På en koncerttur til Jylland for nylig fik den 1000 jyder til at synge og klappe med ved Fangekorets fem koncerter.
Derudover har anmeldere givet den en plads på hitlisten. Og TV2 sender nummeret juleaften.