Musik til Julefejringen

Som altid kommer der nye cd’er med julemusik, når årets mest fejrede højtid nærmer sig. Her anmelder Erik Linow et par af dem.

Strålende jul

Lunds Studentersangere består af 53 sanghengivne mænd. Som navnet selv siger, er det mænd i den bedste sangeralder ca. medio 20’erne. Engang var der en odør af gemytlighed og lidt for mange små gibbernakker i mandskorenes lag, men mange kor har heldigvis distanceret sig milevidt derfra, deriblandt disse fine sangere. Deres varme og nuancerede mandskorklang gør sig godt i samspil med – som her – otte messingblæsere. Der er en god balance, så teksten stadig står klart.
Det er min oplevelse, at svenskerne har en noget mere seriøs indstilling til at sammenstille, fremføre – og såmænd også komponere – folkekær, kristen julemusik end vi selv. Numre som ”Jul, jul, strålende jul” og ”Betlehems stjerne” er svenske sværvægtere af internationalt format. ”Hosianna” er, om end ikke svensk, så nærmest at regne som sådan, fordi de via flittig brug har gjort den kendt. Cd’ens 17 numre indeholder derudover bl.a. en flok af de næsten uundgåelige engelske carols, fire kendte julesalmer som ”Dejlig er jorden” og flere a cappella sange.

Julefryd med Vaughan Williams

Der er groft sagt tre store engelske komponister fra 1900-tallet, man regner med. Elgar, Vaughan Williams og Britten. De to første kan måske betegnes klassikerne. Vaughan Williams (1872-1958) har komponeret flotte symfonier, koncerter og mange imponerende korværker med orkester. Han fik inspiration til fornyelse af sit tilgængelige, let svulmende og begejstrede tonesprog i den engelske folkemusik. Han har begge ben solidt plantet i den blomstrende engelske kortradition, hvor kor mødes fra nær og fjern til stævner og fremfører musik, som deres egne kære komponister har skrevet til deres bløde hjerter.
Der er to store værker på denne cd: En fantasi over engelske jule-carols (1912), og en time lang kantate, Hodie (I dag) (1953). Underforstået: I dag blev Jesus født. V. Williams komponerede en mængde julemusik, og begge værker her står i hver sin ende af hans lange komponistkarriere.
Hodie er en opvisning i alsidig udnyttelse af kendte engelske forfatteres tekster over den hellige fødselshistorie. Glæde, triumf – og til slut nærmest ren tumultarisk fryd, er grundstemninger i musikken. I 16 satser for solister, kor og orkester, udmøntes historien i mangfoldige musikalske konstellationer: børnekor, kvindekor, soli med den ene og anden slags akkompagnement, stemningsgivende orkesterspil, korpartier osv. Matchende satsnavne som Prolog, Hymne, Narration, Pastorale og Koral lader os let følge historiens udfoldelse.
Et alderdomsværk fuld af ungdommelig glød og friskhed.
Erik Linow

Strålande Jul 49 min.
59,75 kr.
Vaughan
Williams: Hodie
71 min.
59,75 kr.
Kirkebutik.dk-pris: 50 kr. pr. cd