Titusinder deltog i march for de ufødte

Trods bidende frost deltog titusinder i ”March for liv” i Washington DC den 22. januar.USA – Midten af januar er den koldeste tid på året i Washington DC. Iskold vind og regn, som fryser til is, gør at ingen går unødigt udenfor. Undtagelsen er den 22. januar, hvor titusinder tager til Constitution Avenue og marcherer forbi højesteret til støtte for det ufødte liv.March for Life – marchen for livet – er unik i amerikansk sammenhæng. Det hører til sjældenhederne, at nogen magter at mobilisere et par hundrede tusinde mennesker til demonstration, når vejret er medgørligt. Men ja-til-livet-bevægelsen gør det år efter år, og det sker ofte, når vejret viser sig fra den værste side, på den dato, hvor højesteret i 1973 legaliserede abort.

Stærkere

Højesteretsdommen fra 22. januar 1973 var tænkt som et punktum for abortdebatten i USA. Her fejede dommerne alle delstatslovene, som regulerede abort, til side, og gjorde abort til en rettighed på tværs af USA.
I oktober samme år besluttede nogle få modstandere af abort at organisere en march på etårsdagen for dommen. Første år deltog 20.000 mennesker. I 1975 deltog 50.000. Siden voksede bevægelsen, og til den 25. march i 1998 kom over 225.000. Siden 2003 har der været over 200.000 deltagere hvert år, og tallet er stigende.
– Dette er min niende march, siger Patrick Daub fra St. Louis i Missouri. Han har 2.500 plakater med budskabet om, at ”abort dræber”, som han deler ud til marchdeltagerne, som de bærer gennem gaderne. På to andre steder i parken lige over for Det Hvide Hus har han andre medhjælpere, som deler lige så mange plakater ud, idet folk strømmer til.
– Første gang jeg var med, var jeg 13 år. Mor, far og vi 13 børn satte os i en lille bus og kørte i 16 timer for at deltage. Og alle kommer så ofte, de kan, fortæller Daub, som nu studerer og arbejder for American Life League, en af flere ja-til-livet-organisationer, som deltager i marchen.

Organiseret

Klokken ti om formiddagen er nogle få mennesker begyndt at dukke op. En time senere begynder det at myldre, og der er samling og lovsang. Som lyn fra en klar himmel strømmer titusinder af deltagere ned ad gaderne og hen til samlingspladsen lige før klokken 12.00. Busser, tog og sporvogne er stopfulde af deltagere. Nogle har deres egne plakater med, mens andre bruger dem, der deles ud.

Alder spillede ingen forskel, da ja-til-livet-budskabet blev bragt.

Kendte ja-til-livet-ledere taler på skift fra podiet. Det samme gør politikere som Ron Paul, en republikansk præsidentkandidat, som er gynækolog, og som har taget imod 4.000 børn i sin karriere.
– Alt liv begynder ved undfangelsen. Det går ikke at forsvare frihed uden at forsvare alt liv, sagde Paul.
Præsident George W. Bush inviterede over 200 ja-til-livet-aktivister til Det Hvide Hus, og talte til folkemængden via telefon.
– For 35 år siden sagde højesteret, at et ufødt barn ikke er at regne for et menneske. Men vi ved meget mere om det ufødte liv nu. Babyer kan overleve uden for moderens liv langt tidligere end før, og de fingre og tæer og det bankende hjerte, som vi kan se ved hjælp af ultralyd har en ting, som vi ikke kan se, nemlig en sjæl, sagde præsidenten.

Værdiskifte

Forgængeren Bill Clinton viste mere foragt for demonstrationen. Han sørgede altid for at markere højesteretsdommen sammen med aborttilhængere. Daub og andre frygter, at hvis demokraterne Barack Hussein Obama eller Hillary Rodham Clinton vinder valget, så bliver der ingen velvilje fra Det Hvide Hus.
– For mig er en kandidats ståsted i abortsagen afgørende. Jeg kan heller ikke stemme på republikaneren Rudy Giuliani, fordi han er for fri abort, siger Daub.
Mens demonstranternes plakater fortæller om de 48-50 millioner babyer, er aborttallet i USA på vej ned. Friske tal fra Guttmacher Institute viser, at antallet af abortindgreb i USA i 2005 gik ned til 1,2 millioner. Det laveste tal siden 1976.