Flere penge i kristne genbrugsbutikker

Sudanmissionen har tjent 10 pct. mere til nødhjælp og mission i 2007 end forrige år.- For nogle år siden tænkte vi: Nu går den ikke længere med genbrug. Men det modsatte har vist sig at være tilfældet, fortæller Jens Møller Pedersen, genbrugskonsulent i Sudanmissionen.

Genbrugscentre involverer tusindvis af frivillige medarbejdere. Her fra Det Åbne Hjerte på Nørrebro.

Alt tyder på, at genbrugsbutikkernes samlede omsætning kommer et godt stykke op over 20 mio. kr. i 2007, oplyser han. Selv om nogle af de i alt 83 genbrugsbutikker endnu ikke er klar med regnskaberne.
– Det er en klar stigning i forhold til forrige år – omkring 2 mio. kr., vurderer Jens Møller Pedersen. Når husleje, varme og strøm er betalt, er der ca. 10 mio. kr. tilbage til Sudanmissionen.
Væksten viser sig også ved, at der jævnligt startes nye genbrugsbutikker. Således der startet helt nyt arbejde i Brejning og Odense, og i Fredericia er man ved at se på helt nye lokaler.
Sudanmissionen beskæftiger ca. 2000 frivillige medarbejdere.
Hos storebroren Kirkens Korshær har man også en imponerende indtjening. De 200 genbrugsbutikker giver årligt et overskud på ca. 32 mio. kr. til organisationens varmestuer, herberger, bofællesskaber og behandlingstilbud.
Kirkens Korshær har ca. 5000 frivillige medarbejdere.

Dobbelt overskud

Derudover kommer alle de selvstændige genbrugsbutikker. Det Åbne Hjerte på Nørrebro er en af dem og drives af det tværkirkelige Skandinavisk Børnemission. Her meldes om en fordobling af overskuddet i forhold til 2006.
I 2007 gav salg af ting, tøj og møbler 208.000 kr. i overskud. Det er dobbelt så meget som året før, der ”kun” gav lidt over 100.000 kr.
– Det er vi stolte over, især når man tænker på, at vi ofrede 50.000 kr. på at sætte butikken i stand, siger daglig leder Jan Greisen.
Hvad gi’r mest?
– Dametøj og møbler. Vi har 12 stativer med dametøj, og kun 1 stativ med herretøj, så det taler for sig selv.
Genbrugsbutikken har 20 frivillige medarbejdere, og overskuddet går til fattige børn i Moldavien, Ukraine, Zambia og Filippinerne.