Gribende flot film

Efter 2. verdenskrig rejser fem unge idealistiske missionærfamilier til Amazon-junglen i Sydamerika for at arbejde blandt indianerne i Equador. Det er emnet for filmen ”End of the Spear” (for enden af sværdet), som bygger på en virkelig historie og fortælles af hovedpersonens søn.
De unge familier har et herligt fællesskab i deres lille gruppe af huse i junglen. De lytter til jazz-musik i radioen, danser og morer sig.
De unge mænd i missionærgruppen er eventyrlystne vovehalse, som det ofte er tilfældet med missionærer.
Selv om de har fået strenge ordrer på ikke at forsøge at komme i kontakt med den vilde og farlige Waodani stamme, gør de det alligevel.
En af dem har et lille gult sportsfly. Ved at overflyve og kortlægge et ukendt regnskovsområde kommer han på sporet af waodanierne, som hidtil har levet helt isoleret fra civilisationen.
De unge idealister er overbevist om, at de kan blive venner med den frygtede stamme, selv om den er berygtet for mange drab – både på fremmede og internt i stammen, hvor de er godt i gang med at udrydde sig selv ved endeløse blodhævnstogter.
Men de unge vovehalse kan ikke lade være. De må bare i kontakt med waodanierne. Og det er ikke kun eventyrlyst. De er ægte pionérmissionærer, som vil bringe det bedste, de véd – troen på Jesus – til de brutale mordere. De er overbevist om, at det gode budskab vil bryde stammens forbandelse.
Ud fra snurretop-princippet sænker piloten en kurv med gaver ned til waodanierne, mens han cirkler rundt. Indianerne tømmer kurven, og senere sender de en gave tilbage i kurven – en hane.
De unge mænd er henrykte. De har fået positiv kontakt.
En morgen flyver de ind over junglen for at komme i nærkontakt med indianerne. Vi følger piloten og hans søn, mens han pakker et våben. Men han vil ikke bruge sit våben i selvforsvar, selvom de skulle angribe, fortæller han.
– For vi er rede til at dø – det er de ikke…
De ord glemmer sønnen aldrig, for hans far vender aldrig tilbage.
Det gule sportsfly lander på en sandbanke. De unge mænd har på forhånd fået en flygtet waodanikvinde til at indtale venskabelige budskaber på en båndoptager på waodaniernes sprog. Dem afspiller de nu, mens de venter på, at indianerne skal dukke frem fra deres gemmesteder.
Alt tegner godt, da to kvinder dukker op og tager mændene i øjesyn, mens de undersøger flyet og de ting, som mændene har bragt med til dem.
Senere dukker en af waodani-mændene op. Han får lov at flyve med dem i det lille fly og nyder det højlydt, mens han vinker til de andre.
De unge idealister aner intet om de konflikter og jalousier, der forud har udspillet sig blandt waodanierne.

Indianerne angriber de fem unge missionærer med spyd og macheteknive i den gribende film ”End of the Spear”.

Pludselig opstår der en truende magtkamp blandt mændene, og for at undgå de andres beskyldning lyver én om de fremmedes hensigter, og gruppen går til angreb. Med deres spyd dræber mændene de hvide, mens kvinderne hugger dem ned med store macheteknive.
Mens piloten udånder med et spyd gennem maven, siger han den eneste sætning på waodaniernes sprog, som han har lært af sønnen: ”Jeg er virkelig din ven”.
Det glemmer waodani-krigeren aldrig… For netop da viser der sig engle i junglen, og han véd, at de dræbte fremmede ikke var onde fjender, men udsendt af Gud.
Da mændene ikke kommer tilbage til basen, går kvindernes værste anelser i opfyldelse. De dræbtes lig findes i floden af en eftersøgningsgruppe.
Men i stedet for at opgive og vende hjem til deres eget trygge land, beslutter kvinderne selv at opsøge deres mænds mordere…!
Efter et dramatisk møde slår de sig ned i en waodani-landsby, hvor der kort efter udbryder en epidemi.
Nu plejer de under personlige afsavn netop de mennesker, som har myrdet deres mænd, mens de også sætter deres egne liv på spil…
De lever i praksis deres tro ud og følger Jesu eksempel ved at være villige til at ofre sig selv for at frelse deres fjender.
Men det ender trods alt godt. Nogle af waodanierne bliver overbevist om, at troen på Jesus og hans lære er vejen ud af den selvdestruktive adfærd, de er inde i. Den onde magt bliver brudt.
Mange år senere vender pilotens søn tilbage. Han ønsker at se det sted oppe ad floden, hvor hans far blev myrdet.
Det viser sig efterhånden, at den indianer, han følges med i kanoen, er hans fars morder. De mange års savn og bitterhed bryder endeligt igennem, og de to må igennem et opgør på liv og død, før de kan vende tilbage til de andre.
Waodanierne spørger sønnen om at blive hos dem og lære dem om troen. Han bliver venner med dem. – Ja, netop den mand, som engang myrdede hans far, bliver som en ny far for ham.
Som man kan forstå, er denne virkelige beretning et stærkt vidnesbyrd om evangeliets kraft til at overvinde alt det onde med den kærlighed, som Jesus bragte til verden.
Filmen er smukt filmet og godt instrueret. Dens autensitet understreges yderligere af et dokumentarprogram på samme dvd, hvor de efterladte enker interviewes og pilotens søn fortæller sin traumatiske, men opmuntrende historie.

End of the Spear. Dvd,
drama, 107 min. 199,95 kr.
Tilladt over 15 år.
Criterionfilm.dk
Forhandles af bl.a. Lohse.