Laura fra X-factor: – Min musik er en gave fra Gud

Du stråler! Du kan sætte enhver til vægs med din karisma! Danmark har brug for én som dig!

Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR

Det skorter ikke på roser til Laura fra dommerpanelet i musikprogrammet X-factor på DR1. Laura Arensbak Kjærgaard har indtil nu formidlet sine sange så overbevisende, at hun i skrivende stund stadig er med i konkurrencen. Og det er flot, når man tænker på, at der oprindelig var hele 2000 personer til audition, og at hun så blev udvalgt som en af ni sangere og sanggrupper til den første live-optræden i februar. Nu er der kun fire tilbage…
Noget tyder på, at Laura har meget af denne ukendte x-faktor, der skaber kontakt til publikum og gør en rigtig superstjerne.

Kan ikke lade være

Hvad er det, du kommer ud over scenekanten med? spurgte vi nysgerrigt kort før det seneste program:
– Med det, jeg har indeni. Kunsten er at få folk til at føle noget, ramme folk. Det sker, når sangen kommer indefra. At man ikke kun synger for pengenes skyld, for at blive kendt, eller fordi man er tvunget til det. Men fordi man ikke kan lade være.
Og du kan ikke lade være?
– Jeg oplever, at musikken er en gave, jeg har fået fra Gud. Hvis ikke, kunne jeg ikke bruge den på den her måde. Så ville jeg ud og drikke fredag aften og måske synge på et diskotek. Men min sang er anderledes. Jeg synger for, at folk kan få noget med hjem.

Vil nå mennesker

Laura og de andre sangere har skullet synge mange stilarter i X-factor – sågar disco og danske sange.
Hvordan gør du det – igen og igen?
– Jeg åbner mig for sangene, går ind i dem og finder ud af, hvad de betyder for mig. Derefter er det ikke bare Celine Dions sang fx, så er det min sang. Også selv om det ikke er mig, der har udtænkt og skrevet den.
Tænk hvis du vinder – hvad vil du så bruge din succes til?
– Til at leve af musikken, men også til at nå mennesker. Jeg mener ikke forkyndende, men folk skal forstå, at man godt kan være en fed person med humor osv., når man er kristen.

Bidt af sort gospel

Og kristen, det er Laura blevet, efter at hun begyndte at synge gospel. Hun har altid interesseret sig for musik og spillede klaver fra hun var ni år til hun kom på Femmøller Musik og Teaterskole. Det var her, sangtalentet kom til sin ret, både i kor og solo. Det fik hun for alvor udfoldet, da hun ved hjemkomsten til Århus i 2001 meldte sig ind i et lokalt gospelkor:
– Jeg har altid været bidt af det sorte miljø i USA. Derfor begyndte jeg at synge gospel, mens jeg gik på gymnasiet. Jeg sang i Living Gospel – et kor som holder til i Immanuelskirken på Frederiksbjerg Torv og er en baptistkirke. Det var glad og god musik, og vi havde det smaddersjovt!

Halløj med Gud

I dag leder hun koret – og er desuden lovsangsleder i Metodistkirken. Det er gået stærkt – men hvornår blev hun egentlig kristen?
– Jeg kan ikke sige, at jeg var ikke-kristen om tirsdagen og kristen om onsdagen. Det var en glidende overgang.
– Vi havde en gospel workshop med en instruktør fra USA, og vi sang en rigtig flot ballade. Pludselig stoppede han op og spurgte: Har I egentlig tænkt på, hvad I synger, og hvordan det virker på andre mennesker? Fra da af begyndte jeg at tænke mere over teksterne, og så fik jeg en stigende interesse for kirken: Hvad er det for noget halløj med Gud og Jesus og alt det der?

Blev bekendt med Jesus

Det førte til mange samtaler med den daværende korleder, Rune Funch. Lidt senere deltog Laura i et såkaldt Alphakursus, der er et grundkursus i kristendom.
– Det hjalp mig meget! Tro og tvivl hænger jo sammen, og for mig var det en periode, hvor jeg tvivlede og troede og tvivlede og troede igen. Og langsomt begyndte jeg at føle det, som om jeg var en del af noget stort.
– Jeg begyndte at bede og fandt mere og mere ud af, hvad der står i Bibelen. Jeg blev på en måde bekendt med Jesus Kristus, fik et personligt forhold til det, der før var så abstrakt og uoverskueligt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vil bryde tabu

Laura sugede sangene til sig, og det samme skete, når hun hørte præsten prædike eller nogen fortælle om sit liv med Gud.
– Jeg oplevede, at jeg ikke længere var alene. Når jeg sang i koret, gik musik, tekst og publikum op i en højere enhed. Jeg kom ligesom ind i et rum. Det kan kun være Gud, tænkte jeg. Det var meget overvældende, og jeg blev helt høj!
Og nu siger dommerne, at du stråler, har karisma…
– Det er meget store ord…
Ja, men din sang er anderledes, sagde du…– Jeg synger for at folk kan få noget med hjem. Der er så meget tabu omkring det at være kristen. Og hver dag møder jeg folk, som nedgør religion. Det kan jeg ikke tolerere!
– Jeg vil vise, at man sagtens kan have en indre ro og hente sin styrke et andet sted fra.
– Og jeg vil vise, at man ikke behøver være smuk og en superslank sild på 50 kilo for at være popstjerne. Jeg vil gerne slå et slag for dem, som ikke synes, de ser særlig godt ud. At de sagtens kan give den gas. Det har jeg da vist selv bevist!
Hvis det lykkes for Laura at vinde sangkonkurrencen, får hun sit budskab igennem. Præmien er nemlig en pladekontrakt. Vinderen af X-factor kåres ved finalen d. 28. marts.