Et nybyggersamfund i Kentucky

14 årige Sarah Moore åbner en skole i nybyggersamfun-det Stoney Creek i slutningen af 1700-tallet – for både drenge og piger. Noget der var uhørt på det tidspunkt.Det sker i 4. og sidste bind i Sarah-serien. De tre øvrige har alle været anmeldt i Udfordringen: Fremmed blandt venner (uge 1/2006), Blandt fjender (uge 24/2006) og Hemmeligheder i Williamsburg (uge 26/2007).
Serien handler om Sarah Moore og hendes familie, der under den amerikanske fri-hedskrig flytter fra hjembyen Williamsburg i Virginia til et nyt hjem i ødemarken i Kentucky. Det nye sted udvikler sig efterhånden til nybyggersamfundet Stoney Creek. Undervejs oplever familien mange vanskeligheder, bl.a. angreb af indianere.
Sarah har været tilbage i Williamsburg og har gået i skole der. Nu er hun igen i Stoney Creek og går til hånde i huset hos sin mor, men hun vil gerne noget mere, og hun får den idé at starte en skole for stedets børn i det lille samfunds kirke, et lille blokhus, som bruges til gudstjeneste om søndagen, men står tomt resten af ugens dage. De voksne siger god for idéen, men der opstår mange vanskeligheder undervejs. Dem skal vi ikke lukke op for her, blot sige, at en stærk gudstro og bøn hjælper gennem vanskelighederne. Det er et rigtigt nybyggersamfund, der ligger i krig med indianerne og samtidig er en del af frihedskrigen. Kristendommen, gudstroen, bønnen og kirkelivet er på en naturlig måde en integreret del af handlingen.
Serien henvender sig til børn i 10-13 års alderen. Den er spændende, engagerende og giver et vist indblik i nybyggerlivet og frihedskrigen, men har desværre en noget nedladende holdning i forhold til indianere. Der er ingen tvivl om, at den holdning var gældende blandt mange nybyggere i 1700-tallet, men hører den hjemme i en kristen børnebog i 2007? Skal børnelitteraturen være med til at cementere fordomme?
Serien viser læserne en række væsentlige bibelske sandheder og gør det klart, at man kan tage Gud med i hverdagslivet. Det er en klar styrke i disse børnebøger.

Wanda Luttrell:
Skygger over Stoney Creek
– Sarah nr. 4
185 sider • 148 kr.
LogosMedia