Kristne kinesere mærker ’OL-rengøring’

Det er ikke kun i Tibet, de kinesiske myndigheder ”rydder op” før OL. Flere organisationer melder om, at presset mod landets kristne øges, og opfordrer til bøn for Kina.I skyggen af Kinas OL-eufori og demonstrationerne for et frit Tibet står de kristne i Kinas husmenigheder. De oplever for alvor, at myndighederne strammer grebet. Flere organisationer opfordrer til bøn for landet.

Trods forlydender om forbedringer af forholdene for de kristne i Kina over de senere år er der stadig kristne fra Kinas uregistrerede husmenigheder, der oplever stigende forfølgelse op til OL.

Den olympiske ild drager netop nu fra land til land for at forkynde optakten til de forestående Olympiske Lege i Beijing. Faklen følges af begejstrede tilskuere og iøjnefaldende demonstrationer, som kræver et frit Tibet.
I skyggen af dette er der en række organisaioner, som forsøger at sætte fokus på, at de kristne i Kinas husmenigheder, der længe har følt sig forfulgt og chikaneret, nu oplever et forøget pres.
– Myndighederne er bange for, at samfundet bliver ustabilt, så de ønsker at have et fast greb om alle dele af samfundet – også huskirkerne, siger lederen af Åbne Døres arbejde i Kina i en artikel i organisationens blad.
– I de olympiske byer og i bestemte provinser er der stadig razziaer mod huskirkerne. De får besked på, at de ikke længere må holde møder. De får store bøder, og som regel bliver præsten sat i arrest i nogle dage, skriver Åbne Døre.

13 ledere arresteret

Organisationen China Aid Association rettede tidligere på måneden en skarp kritik af de kinesiske myndigheder. Det skete efter nyheden om, at 13 husmenighedsledere den 30. marts var blevet arresteret, fordi man anså deres gudstjeneste for ulovlig religiøs aktivitet.
– Det er endnu et tilbageskridt for den religionsfrihed, som den kinesiske regering havde lovet skulle herske i Kina, såvel før som efter Beijing blev udvalgt til værtsby for De Olympiske Lege, sagde en talsmand for organisationen China Aid Association til AssistNews.

Opfordrer til bøn

Over hele verden gøres der i år særlige tiltag for at gøre opmærksom på de vanskelige forhold hos de kristne, som ikke tilhører Kinas statskontrollerede Tre-Selv-Kirke.
For få uger siden udsendte paraplyorganisationen, Religious Liberty Partnership, der består af kristne organisationer, der kæmper for religionsfrihed, en påmindelse til kristne over hele verden om at bede for Kina.
– Opfordringen til at bede er en anerkendelse af, at der generelt er sket fremskridt i forhold til religionsfriheden i Kina, siger Mervin Thomas fra Solidarity Worldwide.
– Men det er også en påmindelse om, at der stadig er lang vej igen, og at religionsfrihed er et ukendt begreb for mange af Kinas kristne.