Biskop vil afskaffe menighedsrådsvalg

Presseevents, cafémøder og farvestrålende pjecer er alt sammen ved at blive kørt i stilling til det kommende menighedsrådsvalg, som afholdes i november. Men biskoppen i Århus, Kjeld Holm, foreslår helt at afskaffe de traditionelle menighedsrådsvalg.– Den godt hundrede år gamle tradition for menighedsrådsvalg er forældet. I dag er omkring hver femte borger slet ikke medlem af folkekirken, og landets sogne bør derfor ikke længere forsøge at efterligne kommunal- og folketingsvalg, hvor alle borgere har stemmeret, siger Kjeld Holm (billedet).
Ved det sidste menighedsrådsvalg i 2004 blev det kun til kampvalg i ca. hvert tiende sogn, og stemmeprocenten endte på beskedne 17 procent.

Middag og rødvin

Derfor foreslår Kjeld Holm, at folkekirken skal styres af en generalforsamling som i en forening:
– Man kunne begynde generalforsamlingen med et foredrag og slutte med en middag med rødvin. Det skulle nok få folk til at komme, siger biskop Kjeld Holm.
Det kontroversielle forslag får modstand fra biskop Lise-Lotte Rebel fra Helsingør Stift, Kresten Drejergaard, biskop i Fyens Stift, og Søren Lodberg Hvas, biskop i Aalborg Stift.
– Folkekirken er ikke nogen forening, og jeg mener, vi skal opretholde den folkekirkelige ordning. Det gør man ved at kæmpe for folkekirken, som den er, og ikke ved at lave en foreningskirke, siger Lodberg Hvas til Kristeligt Dagblad.
Forslaget vækker derimod begejstring på folkekirkens missionske fløj:
– En generalforsamling lyder næsten som det, der foregår ved et fredsvalg. Det vil jeg meget gerne støtte, siger Indre Missions formand Anders Dalgaard, der tidligere har gjort sig til talsmand for, at menighedsrådsvalgene bliver placeret i forbindelse med en gudstjeneste, som det har været brugt i Norge.
KP