En rigtig western

Det er ikke længere så tit, Hollywood laver westerns. Når de gør, er de til gengæld ofte stjernespækkede, flotte … og en anelse for lange. 3:10 til Yuma er ingen undtagelse.Filmen er baseret på en novelle fra 1953, og historien er måske lidt for simpel til en 2 timer lang film. Men skuespillet holder den oppe. En hårdt plaget og stædig landmand tager ansvar for at føre en skurk til toget mod byen Yuma kl. 3:10, så han kan komme i fængsel. På vejen skal de undgå skurkens loyale og brutale bande samt en masse fjender, der vil øve selvtægt. Og undervejs sliber filmens to hovedpersoner hinanden til.
Landmanden underspilles af Christian Bale, kendt fra American Psycho og den snart biografaktuelle Batman-film. Han er høflig og rolig, men vreden og selvhadet lurer lige under overfladen og brænder fra hans øjne. I skurkerollen ses Russell Crowe (Gladiator, A Beautiful Mind). Han kan charmere alle kvinder, han møder, inklusiv heltens kone, og slår selvfølgelig kun dem ihjel, der er mere modbydelige end ham selv. Så filmen tvinger os lidt til at heppe på en gal morder, fordi han på mange måder bliver den mest tiltalende person i filmen.
Instruktøren har tidligere instrueret Cop Land (1997) og Walk the Line (2005), og ligesom hans foregående film bringer også 3:10 til Yuma moralske og bibelske principper på banen. Men først og fremmest er filmen en Western med stort ’W’, komplet med alle klicheer: Industrialiseringens komme, den stærke ener, cowboys og indianere og heltemod. Hvis man kan lide westerns, får man meget for pengene.
Kim Schou

3:10 til Yuma • 117 min. • SF Film