Et moderne Disney-eventyr

”Fortryllet” er et moderne Disney-eventyr. Når vi omtaler det her i bladet, er det ikke fordi der er noget kristent i det, eller modsat, fordi der er skjulte okkulte budskaber. Det er simpelthen bare en dejlig historie, som børn og voksne kan se sammen, vel at mærke uden at udsættes for sjofelheder og bandeord. Og sjovt nok holder både børn, unge og voksne af at se den, fordi der – ligesom i alle gode eventyr – er en dobbelt bund og noget til eftertanke.
Fortryllet blander tegnefilm med spillefilm og musical. Og den er virkelig dygtigt skruet sammen af Kevin Lima. Amy Adams spiller og synger Giselle, Susan Sarandon er heks, Patrick Dempsey og James Marsden er de to mandlige helte, hvoraf den ene til sidst får prinsessen.
Vi begynder i tegneserieverdenen, hvor den onde stedmor vil hindre prinsen i at få sin uskyldige og gode Giselle. Stedmoderheksen eksporterer derfor Giselle til det værst tænkelige sted – New York – hvor ingen nogensinde ”får hinanden til deres dages ende”. Og hvor ingen tror på ”ægte kærligheds kys” mere.
Her er den dobbelte bund, for Giselles naive tro på kærligheden og det gode står i grel kontrast til vor tids brudte lykke. Fx den endeløse dating. Skilsmisser. Enlige forældre osv. Så der er faktisk en god (kristen) morale.
Men det er først og fremmest en sjov og flot film, fuld af kærlighed og drømme.
Jeg har selv set den tre gange og nydt den hver gang.
Henri Nissen

Fortryllet • 103 min. • Buena Vista