’Min mors ondskab’

Ruth Evensens datter udgiver sin bog, men
desværre synes hævn at være motivet…Sophia Ogenio, datter af Ruth Evensen fra Faderhuset, afslører alt i sin bog – alt om alle. Hun taler ud, anklager og kommer med sine egne analyser.Med titlen ’Ondskab’ lægger budskabet klart fra start: Ruth Evensen er en heks, besat af en ond ånd, og hun forfører alt og alle omkring sig. Hun tvinger menighedsmedlemmer til ægteskab, sex og underdanighed. Hun banker sin mand og får folk til at kysse sine fødder, klippe håret af og give deres penge til hende, så hun selv kan leve i luksus, skriver datteren.
Sårede mennesker manipuleres til at sætte lighedstegn mellem Ruth Evensen og Gud. Sine egne børn hader hun.
Alt dette er bare en del af datterens anklageskrift mod sin kendte mor.
Ondskab – Ruth stjal mit liv er på én gang er selvbiografi, analyse og et anklageskrift mod Ruth Evensen. Men formålet med bogen er ikke hævn, påstår Sofia Ogenio.
Den ene del af bogen handler om Sophias opvækst og flugt fra et tydeligvis frygteligt ægteskab. Anden del handler om Faderhuset og hendes mors manipulationer, som datteren opfatter dem. En tredje del er analyse af, hvad en sekt er, og hvordan man skal komme ud af kløerne på den.
Bogen giver et subjektivt billede af et menneske, der må meget igennem for at finde selvstændighed.
Sophia anklager undervejs sin mor for at sladre om selv de mest intime detaljer om andres sexliv og for at lange ud efter alle, der tør give hende kritik.Desværre bærer bogen præg af, at forfatteren gør det samme.
Hun skriver i detajler om sine forældres sexliv, antyder fx, at hendes mor er lesbisk, alkoholiker og besat. Sideløbende fortæller hun historien om de forfærdeligheder, hun selv har været igennem, og om sin personlige kamp for ’afprogrammering’ og selvstændighed. Nu tør hun lange ud og afsløre.

Slibrige detaljer

Det gør hun desværre med sådan en overvægt af slibrige detaljer, insinuationer og selvretfærdighed, at sympatien nogle gange ikke kan undgå at falde ud til andres fordel: de mennesker, der ifølge Sophia har udnyttet hende på det groveste. Og det er ærgerligt.
Hun skriver gentagne gange, at bogen ikke er et udtryk for hævn. Men det ligner det umiskendeligt. Måske skulle den først have været skrevet, når forfatteren var kommet lidt mere på afstand af sine oplevelser for at give et mere nuanceret og overbevisende billede af Faderhuset?
Efter at have læst bogens voldsomme beskyldninger fra datterens side sidder man tilbage med en fornemmelse af at mangle den anden side af billedet.

Sophia Evensen:
Ondskab – Ruth stjal mit liv
214 sider. Bogkompagniet

Udfordringen nævnt i bogen

Udfordringens redaktør er ufrivilligt kommet med i Sophie Evensens bog.
Uden tilladelse har hun offentliggjort en seks sider lang e-mail korrespondance med redaktør Henri Nissen.
– Jeg har nu henvendt mig til Journalistforbundet for at få fastlagt, om Sophia bare kan offentliggøre mine private e-mails, hvor jeg forsøgte at forklare hende personligt, hvorfor vi ikke kunne trykke hendes voldsomme anklager uden journalistisk modspil, siger Henri Nissen.
– Hun skriver også, at jeg skulle have sagt til en anden, som hun har talt med – at det var Ruths skyld, at Scandinavia og Udfordringen i sin tid blev delt. Men det var der nu helt andre vægtige teologiske og ledelsesmæssige grunde til dengang, fastslår Henri Nissen.
Red.