Gudstjeneste i Slotsruin

”De skal genopbygge ruiner fra fortiden og genrejse gamle tomter, de skal genopbygge ødelagte byer, der lå i grus slægt efter slægt”.

Fotos: Johan Pedersen

Sådan lyder sidste vers i den prædikentekst, Esajas 61:1-4, som pastor Gunni Bjørsted havde valgt til en friluftsgudstjeneste i Asserbo Slotsruin i Tisvilde Skovdistrikt for nylig.
Asserbo Slotsruin kan føres tilbage til Asserbo Kloster, der blev grundlagt af biskop Absalon i 1100-tallet.
Absalon inviterede franske munke fra karteuserordenen til at bebo klosteret. Det tilknyttede slot var i Absalons slægt, Hvideslægtens besiddelse, men blev i 1500-1600 tallet ramt af den store sandflugt og formodentlig endeligt forladt i begyndelsen af 1700-tallet. Slottet blev udgravet i 1849 og voldanlægget genskabt i 1972 – og i 2008 blev stedet igen brugt til gudstjeneste.
Gennem århundreder var Gud blevet tilbedt på stedet, og nu rungede lovsangen igen på dette sted, og måske var gudstjenesten optakten til en ny tradition med årlige friluftsgudstjenester i Asserbo Slotsruin?
Gunni Bjørsted fra Frikirken Salem i Frederiksværk lod den gamle profetiske tekst gælde mennesker af i dag.
– Mange moderne mennesker, ja os alle, kan have ruiner i vores liv, men Gud ønsker at genoprette og skabe glæde hos det enkelte menneske, sagde han.