Alphakurser accepteret i Folkekirken

170 kirker ud over landet holder begynder-kursus i kristendom. Biskop bakker op.En tyk sort bog og en lang tør kirkehistorie. Det er ikke just appellerende for den moderne dansker.Det gør de såkaldte Alphakurser noget ved. En vittighed, et kort oplæg, gruppearbejde – og ikke mindst mad – får kristendommen til at glide meget nemmere ned.
Der er 230 kirker på Alpha Danmarks kontaktliste. 170 af dem er netop nu i gang med et kursus for begyndere i kristendom. Det er lidt lavere end sidste år, hvor tallet var oppe på 190.

Frikirker dropper ud

Og de 12 lektioner i kristendom for voksne har især vundet indpas i Folkekirken, oplyser koordinator Bess Serner-Pedersen:
– Tendensen er, at frikirkerne daffer ud af kurset. Til gengæld har konceptet opnået større accept i Folkekirken. I dag ved de fleste folkekirkepræster, hvad Alpha-konceptet går ud på.
Hun fortæller at, da hun skulle holde Alpha-inspirationsdag i Haderslev for nylig, hjalp biskop Niels Henrik Arendt med at få sendt indbydelser ud til stiftets kirker.
– Det kan man da kalde opbakning!
Men der er også konkurrerende materialer, bl.a. fra Indre Mission?
– Det er da ærgerligt, at andre laver deres eget koncept, der til forveksling ligner Alpha-kurset. Flere kirker, som før holdt Alpha-kursus er nu gået over til Kristendomskursus.dk. Men hvis det får folk ind i Guds rige, så er det det, vi vil. Da Alpha startede i 1994, var der ingen voksenundervisning i kristendom.
Kurset kører nu i mere end 36.000 kirker ud over hele jorden, fordelt på ca. 160 lande.

Nye skal med

Biskop Niels Henrik Arendt sendte Alphaindbydelser ud i hele stiftet.

Alpha-kurserne er for nye og søgende mennesker, ikke gamle kristne, pointerer Bess Serner-Pedersen:
– Hvis det er de samme kursister, som gennemgår materialet fra år til år, så er det en misforståelse. Så går Alphakurserne død – og det er godt det samme. Der skal jo ikke dannes en ”alphasistisk” kirke, siger hun og pointerer:
– Har man for mange gengangere, er det fordi man ikke har fået de nye integreret i det almindelige kirkeliv.
– Hurdlen er at få nye med. Og her kender jeg kirker, som har holdt Alpha-kurser i 10-12 år og bliver ved med at få nye med.
– De arbejder målrettet for, at de nye ikke skal stivne som gamle kirkekristne.
Hvordan?
– Ved at opfordre dem til at bevare deres kontakter til naboer og kolleger. Kontakten med omverdenen forsvinder ellers alt for hurtigt. Efter halvandet år risikerer de nykristne at blive gamle kirkefolk!