Et fælles fællesskab

Når der er opstart på en skole eller til fritidsaktiviteter, er det nærmest et studie i klikedannelse. Unge fra vidt forskellige baggrunde bliver samlet på et sted, og lynhurtigt dannes der grupperinger. De der har gået på efterskole sammen, finder sammen. De der kender hinanden fra folkeskolen, finder sammen og så videre og så videre. Tilbage står de få, der ikke kender nogen i forvejen, og der har vi problemet.
Hvordan i alverden kommer man ind i et fællesskab, der allerede virker så fasttømret? Man kan selvfølgelig vælge at danne sin egen gruppe af folk, der ikke kender nogen, men det virker ikke altid lige godt. Man kan også prøve at mase sig ind i en af de eksisterende grupper, men det kan meget let gå galt.
I bund og grund er der ikke meget andet at gøre, end at håbe de andre grupper åbner sig mere. Og det gør de – med tiden, men i starten kan det være rigtig svært at stå alene.

Et godt råd til alle, der befinder sig blandt en ny gruppe mennesker: Lær nogle nye at kende så hurtigt som muligt. De folk, du har gået i klasse med før, kender du allerede, så vend din opmærksomhed mod nogle andre. Prøv at lære alle lidt at kende fra starten, inden du vælger dig en gruppe. Hvem ved, måske er der nogen, du svinger endnu bedre sammen med, end dem du kender i forvejen.
Hvis du lige er startet på et nyt sted, men slet ikke kan genkende det, du læser i denne klumme, er du heldig. Det betyder, at du går et sted, hvor der ikke er noget problem med kliker. Den slags steder er der sikkert mange af, og det er rigtig dejligt. Men det kræver arbejde at beholde sådan et fællesskab, så selv om det ikke er et problem nu, kan det hurtigt blive det, hvis du ikke er opmærksom.

Gud ønsker, at vi skal være som én stor familie, og det er vi ikke, når vi deler os op i små grupper og lukker alle andre ude. Selvfølgelig er der nogle, man kan bedre med end andre, og det er fint. Det, vi skal være opmærksomme på, er, at vi ikke udelukker nogen.
Nyd dit fællesskab, hvor end du er, men sørg for, at fællesskabet er fælles for alle.