Kristen omsorg hjælper misbrugere i arbejde

Blå Kors er ikke kun afrusning. Som noget helt nyt starter organisationen nu forandringsgrupper, der skal forberede misbrugere til arbejdsmarkedet.Fra Aars i Nordjylland til Taastrup på Sjælland hjælper det kristne misbrugsnetværk Blå Kors nu kommunerne med at afklare misbrugeres arbejdsevner.

Det er svært at komme i arbejde efter mange års alkoholmisbrug. Men Blå Kors’ nye forandringsgrupper hjælper på vej. (Modelfoto)

Det sker i såkaldte ”forandringsgrupper”, hvor alkoholikere og andre misbrugere får gjort noget ved de problemer, der er årsag til misbruget – det være sig hjemløshed, fattigdom, brudte familierelationer, dårligt helbred og sågar psykisk sygdom.
– Vi accepterer ikke, at nogen får lov til at passe sig selv, men vi kan ikke snakke med alle. Det kan Forandringsgruppen, som er opsøgende og går tæt på borgere, som ofte er misbrugere, siger chef for Jobcentret i Vesthimmerland og henviser til Forandringsgruppen i Aars.
– Der åbner sig altid nye muligheder, når man bliver ædru, siger ”Finn”, som har drukket tæt i 15 år.
I Forandringsgruppen i Aars fik han hjælp til at finde en lejlighed, slippe alkoholen og måske få et job i det nye år.

Fik et skub

Finn har ikke drukket i et helt år – og det skyldes især gruppesamtalerne:
– Det er hårdt at høre om, hvad andre har været igennem, men det virker. Det har da givet mig et skub til at være der, hvor jeg er nu, siger han til Blå Kors Bladet.
Der er 13 brugere tilknyttet Forandringsgruppen i Aars. Konceptet blev ”opfundet” af Blå Kors’ botilbud i Arden ved Rold Skov og støttes af Vesthimmerlands kommune.
Blå Kors Danmark er en kirkelig, social organisation, som tilbyder støtte, rådgivning og behandling til alkoholafhængige og deres familier. Organisationen driver behandlingshjem, ambulatorium, bosteder, pensionater, væresteder, genbrugsbutikker, telefon- og internetrådgivning samt pårørendeprojekter over hele landet. Blå Kors Danmark har ca. 350 ansatte, 1300 frivillige medarbejdere og 3000 medlemmer og gavegivere.