Ny gadepræst i Aalborg: Loa vil løbe og lytte til de unge

Loa Mortensen er maratonløber og ny gadepræst i Aalborg. Her vil hun være sparringspartner
for de unge om alt fra kristendom til kærestesorger.
Hvornår har du sidst set en blondine med præstekrave suse forbi? Ikke ret tit, vel?Det kommer de nu til i Aalborg. Her er ni sogne nemlig gået sammen om at ansætte Loa Mortensen som gade- og ungdomspræst. Og Loa er aktiv løber – så aktiv at hun har løbet adskillige halvmaratons og løb Berlin Maraton i 2005.
Men det går ikke så stærkt, at hun ikke har tid til at stoppe op og snakke med de unge. Faktisk er det netop det, der er hendes arbejdsbeskrivelse.
Omflakkende unge er hendes menighed. Aalborgs gader er hendes kirkerum.
– Jeg vil møde de unge, hvor de er. Der er plads til alle spørgsmål, både om Gud og Jesus, men også tanker om alt fra ensomhed, kærestesorger og problemer i skolen eller derhjemme, siger Loa.

Brænder for unge

Loa er 28 år, og ansættelsen som gadepræst er hendes første efter teologiuddannelsen på Aarhus Universitet fra 1999 til 2005 og Pastoralseminariet i år. Ind imellem de to uddannelser fik hun en projektansættelse i Cyberhus.dk – et online værested for børn og unge.
– Jobbet viste mig, at jeg brænder for at arbejde med unge. Her havde jeg kontakt med både velfungerende ressourcestærke unge og unge med tunge problemer. Jeg havde bl.a. en online brevkasse, hvor jeg svarede på spørgsmål om alt fra kærestesorg og dating-råd til incest og misbrugsproblemer, fortæller Loa.
Det gav hende føling med, hvad der rører sig blandt børn og unge i dag – en erfaring, som gør, at hun bedre kan forstå, hvilke problemer de unge tumler med i Aalborg.

Er synlig og opsøgende

– Som gade og ungdomspræst vil jeg således være synlig og opsøgende, hvor de unge er. Men ikke intimiderende! Jeg vil være synlig som en mulig samtalepartner – ikke påtvinge dem noget. De skal selv komme!
Og det vil de helt sikkert gøre, tror Loa:
– Jeg oplever, at unge gerne vil tale om tro og livets store spørgsmål, når man giver dem modet til samtalen. Min erfaring er, at de er meget interesserede i det åndelige, men at det skal præsenteres på en måde, de konkret kan relatere til deres liv.
Hun fortæller om en samtale på sin blog:
– Jeg mødte en flok søde unge mennesker, der lige ville høre, hvad en gadepræst sådan gik og lavede. Da jeg fortalte, at jeg bl.a. gik på gaden for at møde de unge, var der en, der sagde: ”Hold da op – er dit arbejde virkelig bare at gå lidt rundt i gaderne? Wau – så vil jeg også være gadepræst!”

Et pusterum uden krav

Nu er Aalborgs gader ikke de fredeligste – Jomfru Ane Gade bliver ofte omtalt i pressen i forbindelse med vold, sexovergreb og narko.
Hvordan tør du?
– Jeg regner nu ikke med at skulle gå i Jomfru Ane Gade om natten. Jeg vil oftest gå på gader og stræder om eftermiddagen – og først på aftenen, når jeg synes. Jeg vil møde de unge, hvor de er….
– Det kan være svært at være ung i dag – der stilles utrolig mange krav alle vegne til dem. Jeg vil gerne tilbyde de unge et pusterum. Give dem og vise dem budskabet, at de er elsket af Gud for dem, de er! Jeg behandler ikke og kræver ikke noget af de unge.
– Jeg ønsker brændende at få lov at være den voksne person, der kan vise de unge, at Folkekirken også har noget at sige dem i dag. Jeg vil vise de unge en anden side af kirken og lade dem mærke, at der er plads til dem. Jeg er ikke låst i en bestemt kirkelig retning, men møder alle med åbent sind og lytter gerne til alle, uagtet baggrund.

Kristendom giver svar

Hvad er din egen baggrund?
– Jeg kommer ikke fra en familie, der gik meget i kirke, men tro og spiritualitet fyldte alligevel noget i de hjemlige diskussioner. Jeg er således ikke opvokset i en bestemt kirkelig retning. Jeg er ikke barnedøbt, da min familie mente, at jeg selv skulle tage stilling. Jeg blev døbt som 13-årig ganske kort før min konfirmation.
– Kristendommen har altid betydet meget for mig. Jeg har stor lyst til at vise de unge, at kristendommen kan give dem svar på deres spørgsmål i livet.
– Jeg er et kristent medmenneske, der møder de unge, hvor de er i livet og lytter åbent. Jeg kræver ikke noget – har ikke en bagvedliggende agenda. Jeg kan tilbyde dem Guds glade budskab og være en voksen, der tager dem alvorligt.

Kirken til folket

Loa Mortensen har fart på – ikke kun når hun løber. Siden hun blev ansat den 1. august, har hun fået en adresse på cyber-vejen og står nu parat til at modtage nordjyske unge på www.gadepraestaalborg.dk.
– Da jeg var på Cyberhus.dk fik jeg en idé om, hvordan unge bruger medierne, IT og mobiltelefoner, fortæller hun. – Unge tumler faktisk med mange store spørgsmål i livet, men de kommer ikke nødvendigvis i folkekirken. Så nu kommer kirken til dem – både på gaden og på internettet!
På siden kan man følge med i gadepræstens arbejde via gadebloggen og skrive, maile eller sms’e til Loa Mortensen. På hjemmesiden vil der også være en sms-tjeneste, hvor hun holder unge ajour med kommende arrangementer.
Loa er ansat af ni sogne i Aalborg: Budolfi, Hans Egede, Hasseris, Margrethe, Vejgaard, Vesterkær, Vor Frelser, Vor Frue og Markus sogne.