Rikke udfordrer Udfordringens læsere: – Giv en julefest til ét barn i nød!

Julens budskab om håb og forløsning er gaven over alle gaver. Men mad, tag over hovedet og et venligt smil er heller ikke at kimse ad.- Forestil dig at dit barn tilbringer juleaften i en våd papkasse under en bro, bange, alene, sulten, fortabt, forhærdet, forvirret og fortvivlet. Ingen gaver, ingen kærlighed, intet fællesskab og ingen mad.

Rikke koordinerer indsamlingen til de fattige børns julefester.

– Ikke en rar tanke, vel? Men de børn findes, der er faktisk rigtig mange af dem. Ifølge FN lever mere end 100 millioner børn på gaden. Mange af dem er endda forældreløse.
Det fortæller Rikke B. Guerreiro fra organisationen Leve Børnene.
Hun står i spidsen for en stor juleindsamling, hvor 50.000 børn fra 28 forskellige byer skal inviteres til julefest. Leve Børnene betaler festen, og det er lokale, kirkelige hjælpeprojekter i meget fattige områder, der er værter. Det er nemlig dem, der kender området, problemerne og vejene til at få kontakt med de udsatte børn.
– Verden over kæmper mange underbemandede børneprojekter med knappe ressourcer og uden en fælles stemme. Selve projekterne er gode og gennemtænkte og fortjener bedre chancer for at nå ud til de børn, der er målgruppen for indsatsen, siger Rikke B. Guerreiro.
– Derfor er ideen bag Leve Børnene, at vi i stedet for at starte nye projekter hjælper projekter, som allerede er etableret. Vi hjælper de lokale med at hjælpe bedre, kan man sige. Vi opretter og vedligeholder netværker mellem mennesker tilknyttet lokale kirker, der allerede er involveret i arbejdet, så flere børn får bedre hjælp. Det sker gennem udveksling af erfaringer, volontører, penge og information. Og gennem julefesterne, som i år skal holdes for sjette gang.

Det begyndte med bøn

Det var en ung kvinde ved navn Ericka Brearley, som fik ideen til at samle ind til julefester. Kort før jul var hun optaget af tanker om Jesus.
Hun arbejdede for Viva Network i Sydamerika, og hun bad følgende bøn:
”Jesus, det er egentlig ikke fair, at det er mig, der får alle gaverne, når det er dig, der har fødselsdag. Hvad kunne du ønske dig i fødselsdagsgave.?”
Ericka Brearley, ventede uroligt på et svar, mens hun kiggede adspredt ud af vinduet. Regnen silede ned, det var en grå dag. Stille begyndte en klar tanke at forme sig i hendes sind:
”Kunne du arrangere en fest for mig? En fest for alle dem, der ikke har noget at fejre denne jul? Og kunne du sørge for, at det bliver en fest, der varer hele livet?”
Det gjorde hun så. Første gang – i 2003 – var der 381 børn til fest. Året efter 1500, året efter 11.000, året efter 16.000 og sidste år over 35.000 børn.
– Julefesterne har været en stor succes. Og der er basis for at holde langt flere, end vi kan. For eksempel er der lige nu direkte vej til at holde fire julefester i Den dominikanske Republik, men der er kun rejst penge til at betale den ene, fortæller Rikke B. Guerreiro.
– Men vi drømmer da om, at vi kan nå at få de tre andre fester på plads. Og vores lokale samarbejdspartnere har heller ikke opgivet håbet. Derfor samler vi nu ind lokalt. For 100 kr. kan et barn få en julefest med alt det, der hører til.

Julefest hele livet

Julefesterne foregår på den måde, at barnet inviteres til et heldagsarrangement med mad, leg, gaver og bademuligheder. Barnet får nyt tøj og ofte – og det er sådan set det vigtigste – får barnet så god en oplevelse, at det lader sig sluse ind i et mere kontinuerligt forløb. Derfor taler vi om, at julefesten varer hele livet – og det gør den faktisk for op til 80 procent af de børn, der inviteres ind fra slummen i de pågældende byer.
– Gadebørn kommer jo ikke bare ind i hjælpeprojekterne af sig selv, ofte skal de motiveres. De skal overvinde mistro og modstand mod fremmede voksne, overvinde utryghed for at gå med. Her ligger der meget opsøgende arbejde lokalt. Og julefesten er en fantastisk mulighed for, at børnene får lyst til at tage chancen og dukke op igen. Og når de så har en fantastisk dag, så er kontakten til hjælpeorganisationens projekt etableret. Med den kontakt følger så nye muligheder. Julefesten er med andre ord på vej til at vare ved hele livet, slutter Rikke Guereiro.
Sidsel/Henri.