Fed lovsangsfest for Gud

Worship Extended på Mariager Højskole samlede 250 lovsangsledere fra over 50 kirker sidste weekend. – Vi vil væk fra konsumerende lovsang, siger initiativtager.”Åh Gud, jeg vil ha’ mer’ og mer’!” Den slags lovsang var bandlyst fra Worship Extended på Mariager Højskole sidste weekend.– Der er alt for meget konsumerende lovsang, hvor jeg’et er i centrum. Vi skal flytte tyngepunktet over på Gud, blive optaget af, at universets midtpunkt har valgt at udgyde sin kærlighed netop over os mennesker. Så sker der noget, siger Bjarne Knudsen, der sammen med Peter Sørensen har taget initiativ til den storslåede lovsangsfest og træningslejr for lovsangsledere i Mariager.
Worship Extended er Mariager Højskoles årlige lovsangskonference, som tiltrækker lovsangere fra hele kirkedanmark. Konferencen blev holdt for ottende gang i træk, og der har aldrig været flere deltagere. Der var omkring 250 deltagere fra over 50 kirkesamfund – lige fra folkekirker til trosmenigheder, oplyser Peter Sørensen.
Og netop bredden er enestående i dansk kirkeliv.
– Det skyldes, at lovsangstjenesten går forud for de eventuelle forskelle, forklarer Bjarne Knudsen. En forklaring er også at vi har et bredt udbud af forskellig lovsang. I år havde vi bl.a. Taizé-andagt og Natkirke, som jo ikke er et traditionelt karismatisk udtryk.

Sund balance

Ingen happy-clappy-sang?
– Jo, det var der også. For vi kan ikke undvære festen. Hvis man bortvælger det friske, kan man nemt ende i noget tungt og trist. Men der skal være plads til det hele.
– Lovsangen har jo bevæget sig fra det ikke-eksisterende til det eneste eksisterende i nogle menigheder. Det er jo ikke meningen. Det er ikke sundt, hvis en menighed kun vælger den moderne stil.
Hvad er god lovsang?
– Det bliver ofte til en snak om musikalske præferencer. Men lovsang er jo i virkeligheden at løfte Guds navn op og ære ham.
Når vi synger hans ord ud, sår vi en sæd i vores eget liv, og der vil ske noget guddommeligt.
Og derfor var konferencens motto: ”Ro – Forankring -Virke”. Roen kom i bl.a. ”Natkirken”, hvor deltagerne kunne indånde ro og forankring i en atmosfære af intimitet med nadver og skriftlæsning.
Konferencen sluttede med et brag lørdag aften med en lovsangskoncert med lovsangsbandet fra Københavns Kristne Kulturcenter under ledelse af Katrine Høgenhaug.