Kristne med i storstilet tv-indsamling til fattige

Folkekirkens Nødhjælp og ADRA Danmark er blandt de 12 organisationer, som formidler penge til fattige afrikanske familier fra Danmarks Indsamlingen på DR1 lørdag aften.Hvordan hjælpe familier i Afrika ud af desperat fattigdom? Kæmpeindsamlinger er en metode, der kan sætte skub i tingene.

Mette Walsted Vestergaard vil igen være vært for indsamlingsshowet. Her et tv-klip fra sidste års indsamling.

Sidste år kom der 66 mio. kr. ind i Danmarks Indsamlingen på DR TV – og på lørdag aften vil Danmarks Radio sammen med de 12 største hjælpeorganisationer gentage succesen. Mette Walsted Vestergaard og Peter Kær er værter for indsamlingsshowet, der sendes på lørdag kl. 19 på DR1.
Blandt de 12 organisationer er to kirkelige: Folkekirkens Nødhjælp og ADRA Danmark. Sidstnævnte er en selvstændig hjælpeorganisation med baggrund i Adventistkirken.

Fattigdom og terrorisme

Organisationerne får del i pengene fra indsamlingen efter størrelse. Fokus er bekæmpelse af fattigdom i Afrika – fordi:
– Fattigdom er roden til alt ondt: Terrorisme, sygdom, børnedødelighed, analfabetisme og krig for blot at nævne nogle af fattigdommens ansigter, siger talsmand for indsamlingen Mogens Damgaard fra Red Barnet.
Men hvordan sikre at pengene ikke blot bliver en kortvarig saltvandsindsprøjtning?
– Fælles for alle projekterne er at de tager udgangspunkt i et hjælp-til-selvhjælp-princip, det vil sige, at vi håber på at skabe varige forbedringer, som befolkningen selv er en del af hele vejen, forklarer Damgaard. De 12 organisationer hjælper med alt lige fra adgang til jord, kornbanker og pigers skolegang til mikrolån.

Hjælp til selvhjælp

Folkekirkens Nødhjælp hjælper fattige ugandere med at udvikle landbruget. Tusindvis af landbofamilier har nemlig set afgrøderne svinde ind år for år på grund af massiv regn, voldsom tørke og konflikter om retten til jord.
ADRA Danmark vil hjælpe fattige familier i det sydlige Malawi. Familierne lider under HIV/AIDS-epidemi, tørke og en generel mangel på fødevarer.
– I alt 1200 familier, svarende til 6000 mennesker, vil få direkte gavn af projektet, oplyser Jacob Nue Møller fra ADRA Danmark.
ADRA vil samle repræsentanter fra de sårbare familier i små grupper. Grupperne vil blive undervist i god ernæring og lære om nye afgrøder, så de kan få en mere varieret kost, og familierne vil også få udleveret landbrugsredskaber, frø og gødning.
– Grupperne får også mulighed for at etablere grønsagshaver, som kan kunstvandes ved hjælp af trædepumper, forklarer Jacob Nue Møller på adra.dk.
I Malawi lever 63 pct. af befolkningen under fattigdomsgrænsen, og landet rangerer som det 15. fattigste land i verden. Ca. 14 pct. af befolkningen i aldersgruppen 14-49 år er HIV-positive.