Kristen behandling virker

Kristent behandlingshjem for misbrugere har bedre resultater end landsgennemsnittet.60 procent af alle døgnbehandlingstilbud til narkomaner har religiøs tilknytning. Det får ikke en blid medfart af overlæge i psykiatri Henrik Rindom:

Søren Kokkenborg

– Det er fuldstændigt uanstændigt, at man overlader de fortvivlede stofmisbrugere til halvprofessionelle plattenslagere. Jeg er så træt af hele det marked, siger han til Danmarks Radio.
– Men hvad mener han egentlig? spørger Søren Kokkenborg, der er leder af rehabiliteringscentret Betesda:
– Hvad mener han med religiøse behandlingssteder? Er det Scientology, eller hvem er det? Jeg tror ikke, han skyder efter Betesda, for han kender os, siger Søren Kokkenborg.
En statistik fra 2007 viser nemlig, at Betesdas succesrate er højere end landsgennemsnittet. Af de narkomaner og alkoholikere, der har gennemført behandlingen på Betesda, er en fjerdedel stadig fri af misbrug 2 år efter behandlingen – præcis 27,4 pct. Landsgennemsnittet er 20 pct.
På Betesda er 23,8 pct. af narkomanerne og 33 pct. af alkoholikerne stadig fri af misbrug to år efter behandlingen er afsluttet. Undersøgelsen omfatter 95 beboere.
Landsgennemsnittet er undersøgt af Center for Rusmiddelforskning for nogle år tilbage og dækker 326 misbrugere. Da man kom tilbage 2 år efter undersøgelsestidspunktet, var 10 af dem døde.
En opgørelse fra DR viser, at små 20 procent af alle behandlingspladser er kristne. Betesda er en af dem og har over en 10 års periode fra 1998 til 2007 behandlet i alt 106 mennesker. 71 personer har været indskrevet i narkobehandlingen, 30 personer i alkoholbehandlingen og 5 personer med andet misbrug og psykiske problemer.
Søren Kokkenborg kan kun delvis følge overlæge Henrik Rindoms kritik:
– Der findes jo ikke-godkendte hjælpecentre, som ikke har den fornødne professionalisme. Og det er så dem, vi bliver slået i hartkorn med.
Betesda blev grundlagt i 1975 og har siden 1987 været godkendt som socialpædagogisk kollektiv. Betesda er med i netværket Teen Challenge, som har tilknytning til pinsekirken og driver kontaktcentre i Herning, Helsingør og på Vesterbro i København.

Dokumentation for succesrig kristen misbrugsbehandling

Der fortælles om de religiøse behandlingssteder for misbrugere, som er blevet angrebet i medierne og beskyldt for kvaksalveri af en misbrugs-ekspert. Men der er ikke hold i påstanden.

Det kristne behandlingssted Betesda i Brande har fx betydeligt bedre behandlings-resultater end landsgennemsnittet.
Det fremgår af grafen herunder, som viser, at 43,2 % af alle Betesdas klienter lever uden misbrug 30 dage efter afsluttet behandling, og at 27,4 % stadig klarer sig uden misbrug 2 år efter! Landsgennemsnittet er kun på 20 % (den sorte blok). Helbredelsens-procenten er bedst for alkoholikere.
På Betesda er 23,8 pct. af narkomanerne og 33 pct. af alkoholikerne stadig fri af misbrug to år efter behandlingen er afsluttet. Undersøgelsen omfatter 95 beboere.