Millioner til velgørenhed i Afrika

Danskere trodsede finanskrisen og gav
72 mio. kr. i tv-indsamling. Kristne organisationer fik 11 mio. kr. at gøre godt med.Danmark var i sit gavmilde hjørne ved Danmarks Indsamling på DR1 lørdag den 24. januar.

Seks medarbejdere fra ADRA Danmark modtog opkald fra generøse danskere i DR’s ”callcenter”.

Trods finanskrisen blev der ringet og sms’et over 72 mio. kr. ind. Pengene strømmer stadig ind og det nøjagtige tal er ved redaktionens slutning stadig ved at blive talt op.
Pengene fordeles blandt de 12 medvirkende hjælpeorganisationer, heriblandt Folkekirkens Nødhjælp og adventisternes ADRA Danmark.

Mere end sidste år

ADRAs kommunikationskoordinator Jacob Møller vurderer, at organisationen vil modtage mellem 2 og 2,2 mio. kr. til brug i projekter i Malawi:
– Det er omkring 400.000 kr. mere end sidste år. Så trods finanskrisen har danskerne været meget gavmilde i år, siger han.
Hos Folkekirkens Nødhjælp regner man med at modtage 9 mio. fra indsamlingen. Det er samme beløb, som organisationen fik fra tv-indsamlingen sidste år.
– Tallet er ikke præcist, da alle pengene ikke er talt op, og der endnu ikke er overblik over omkostninger til annoncering og tv-showet, fortæller indsamlingschef ved Folkekirkens Nødhjælp Kenneth Kamp Butzbach.

Glædeligt overrasket

Han er overrasket over det flotte indsamlingsresultat, der samlet ligger 6 mio. kr. over sidste års Danmarks Indsamling:
– Vi er rigtig glade for resultatet. Vi var lidt nervøse, fordi showet blev vist sammen med håndboldkampen på TV 2. Men danskernes gavmildhed overgik sig selv.
National chef i Folkekirkens Nødhjælp, Connie Yilmaz Jantzen, supplerer:
– Vi tænkte, at finanskrisen måske ville påvirke folks lyst til at give. Men den frygt blev gjort til skamme. Og det flotte resultat viser en stærk vilje i befolkningen og i erhvervslivet til at hjælpe.

Telefonerne glødede

ADRA Danmark var også nervøse, men:
– Specielt da håndboldkampen sluttede begyndte telefonerne at gløde, fortæller kommunikationskoordinator Jacob Møller. – Vi var 6 fra kontoret, som sad i indsamlingens callcenter og tog imod opkald, og både private og virksomheder donerede store beløb.

Det var svært at holde på pengene, da DR viste klip med fattige afrikanere uden mad og hysly. Foto fra aftenens tv-transmission.

ADRA Danmark bruger pengene til at forbedre sundhedstilstanden og fødevaresikkerheden for fattige og sårbare familier i Malawi. De forventer, at 1.200 familier svarende til 6.000 mennesker vil få direkte gavn af projektet.
De penge, som Folkekirkens Nødhjælp får, går bl.a. til at udvikle landbruget og undervise 6000 landbofamilier i det østlige Uganda.


Artiklen fortsætter efter annoncen: