Clement Kjersgaard fra DR2: Jeg har altid troet på Gud

Religion er kun spændende, hvis Gud er der for alvor. Jeg har aldrig tvivlet på Guds eksistens,
siger Clement Kjersgaard, kendt fra DR2-successen ”Tal med Gud”.Han er rap i replikken og provokerer med et glimt i øjet. Clement Kjersgaard ynder at spidde sine gæster i tv-sofaen på DR2 med pudsige indfald.I dag er det fem år siden han var skarp tv-vært i det direkte telefonprogram Tal med Gud. Her skulle han skulle dele sol og vind lige mellem repræsentanter fra de store verdensreligioner.

Kun spændende, hvis Gud er til

Nu er det hans egen tur til at være interview-offer:
Hvor står du egentlig selv, Clement?
– Programmet ”Tal med Gud” var et genialt for mig. For jeg synes kun religion er interessant, hvis det dur. Religion er kun rigtig spændende, hvis Gud er der for alvor.
– Men hvis religion blot betragtes som et sæt traditioner, hvor det der med Guds eksistens er mindre relevant, så er det for mig at se folklore, så er det mytologi eller kulturhistorie. Det synes jeg er rigtig uinteressant.
Men tror du selv på Gud?
– Jeg overvejede, dengang vi skulle markedsføre programmet, om jeg skulle gå ud og sige, at jeg er troende. Men jeg kunne godt se, at det ville være skæggere for programformatet, hvis jeg ikke meldte ud, hvor jeg selv stod.
– Samtidig syntes jeg, at det var en lille smule forkert af mig, at sidde og kokettere og lade som om jeg ikke har nogen holdning. Det ville være en lille smule som om ”hanen har galet tre gange”. Så jeg havde et lille strøg af anfægtelse…

Aldrig tvivlet på Gud

Clemens Kjersgaard tager en pause og lader fingrende glide gennem håret. Og så går han til bekendelse:
– Jeg har altid været troende og aldrig tvivlet på Guds eksistens. Ikke kun fordi jeg var miljøskadet derhen at min mormor var præst og min mor har illustreret to børnebibler for det norske og det danske bibelselskab. Jeg har gået i katolsk skole gennem hele min opvækst, Skt. Knuds skole i Århus.
International erfaring
Clements Kjersgaards mediekarriere begyndte allerede i 1987, da han som 12-årig startede Århus Børneradio. I 1992 blev han optaget i den allerførste årgang på det nye internationale United World College i Hong Kong, hvorfra han i 1994 blev den første dansker som tog eksamen.
– På United World College i Hong Kong studerede jeg sammen med folk fra hele verden. Der mødte jeg alle mulige trosretninger. Det økumeniske har altid været en del af virkeligheden for mig. Og en relativt indlysende del af virkeligheden. Derfor falder det naturligt for mig at sætte det op som i ”Tal med Gud”. Jeg betragter religioner som noget der sameksisterer. Og det er noget relativt nyt i Danmark, som er så konsensuelt og udvikler sig i takt.

Religion er demokratisk

Clement Kjersgaard har på tre år stået i spidsen for fire store tv-satsninger på DR2. Efter ”Tal med Gud” i 2004 var han vært i talkshowet ”Clement Direkte” i 2005 og i 2006 lancerede DR2 det hårdtslående interviewprogram ”Clement Kontra” med landets mest markante meningsdannere og magthavere. Serien blev senere afløst af ”Chefredaktørernes Klub”, hvor Clement hver lørdag aften inviterer fire chefredaktører til at nominere ugens største danske og internationale nyhed. Clement har bl.a. også interviewet Desmond Tutu og været sommervært på DR2’s flagskib ”Deadline”. Og lige nu er han vært for programmet ”Autograf”.
Ideen til programmet Tal med Gud kom fra Clemens Kjærsgaards journalistkollega Mads Brøgger. Det blev til hele 23 programmer i løbet af 2003.
– Tanken om at man lod folk ringe ind og stille spørgsmål var fantastisk spændende. For på en måde underbyggede formen indholdet. Vi understreger bare ideen om, at Gud kan være til stede for alle mennesker. Det forekommer mig at være en ekstrem demokratisering. Og egentlig er der jo noget besynderligt demokratisk ved religion. Alle er lige og alle bør kunne have den samme adgang til Gud.

Kirke i konkurrence

Og de, der svarede, var selv troende…
– Ja, og vi trådte aldrig udenfor den ramme; vi tog aldrig diskussionen op mellem ateister og troende. Det var meget på troens grund. Man fik også illustreret, hvor rigt og varieret det religiøse liv er. Hvor det ofte i Danmark er sådan, at ikke blot det kirkelige, men også det religiøse, tegnes af Folkekirken. Jeg syntes det var skægt, hvis man kunne tvinge Folkekirken ud i en form for konkurrence. For det er den jo. Folkekirkepræster oplever jo, at de skal ud og markedsføre sig i forhold til frikirker og i forhold til andre religioner.
Efter Hong Kong begyndte Clemens Kjersgaard at studere filosofi, politik og økonomi på Universitetet i Oxford og blev BA i 1997. Han vendte tilbage til Danmark og blev i 2002 BA i Statskundskab fra Københavns Universitet, hvor han i øvrigt i to år underviste førsteårsstuderende i den politiske filosofis historie fra Platon til Martin Luther King.
Alligevel var tv-programmet ”Tal med Gud” noget helt nyt:
– Jeg havde aldrig arbejdet med religion som stof før. Det tætteste, jeg havde været på det, var da jeg læste filosofi i England.

Jesus er moderne

– Min egen indgang til det er, at hvis religion kun er folklore, så er det i grunden uinteressant. Det interesserer mig kun, hvis religionen siger, at den kan noget. Og der er en grund til at de store verdensreligioner står stærkt og at der vedbliver at være tilhængere efter mange hundrede år. Hver religion kan noget, deres strukturer og principper løser en række almenmenneskelige problemer.
Og her er kristendommen særlig spændende, synes Clemens Kjersgaard:
– Jesus formulerer sig i et langt udredningsforsøg i modsætning til det jødiske samfund, han er en del af. Det er grunden til at kristendommen har været så stor en succes og er så svær for ateister at slippe af med. Kristendommen er formuleret i en dialogform. Den rationalisme, hvormed kristendommen henvender sig til mennesket, er jo ultramoderne i en eller anden form.
Clement Kjersgaard adskillige tv-priser for bl.a. Tal med Gud og var den første ,modtager af Hal Koch-priusen i 2004. Ud over tv-engagementet er han foredragsholder, ordstyrer og redaktør af Nyhedsmagasinet Ræson.