Politikere nedgør muslimer og jøder

Negative generaliseringer præger folketingsdebatter, viser ny undersøgelse.Forsker har sammenlignet ordbrug i Folketinget i dag – og omkring de to verdenskrige i ny ph.d.-afhandling. Politikere bruger samme retorik om muslimer i dag, som de omtalte jøder med i begyndelsen af 1900-tallet.

– Negative generaliseringer i debatten stiger i takt med antallet af indvandrere og flygtninge, siger Brian Arly.

– I begge perioder begynder debatten med at handle om immigranterne som arbejdskraft, men efterhånden tager spørgsmål om kultur og religion over, siger religionssociolog Brian Arly Jacobsen (foto) til Kristeligt Dagblad.
Han tilføjer, at betegnelsen fremmedarbejder i årenes løb er afløst af betegnelsen muslim.
– I dag er det den religiøse anderledeshed, som både betragtes som hæmmende for integrationen og et nationalt sikkerhedsproblem, forklarer han.
Brian Arly Jacobsen har undersøgt den politiske debat i Folketinget i forhold til jødiske immigranter i perioden 1903-1945 med den tilsvarende debat om muslimske immigranter i 1967-2005. Her har han lagt mærke til, at negative generaliseringer i debatten stiger i takt med antallet af indvandrere og flygtninge.
/sl