Valgfrie helligdage i Sverige

I modsætning til Danmark kan flere tusind svenskere selv vælge, hvornår de vil holde helligdage. Fagforeninger og religiøse ledere ønsker samme ordning syd for sundet.Foråret er højsæson for kristne helligdage, hvor langt de fleste kan glæde sig over ekstra fridage. Men helligdagstraditionen tager ikke hensyn til ateister og tilhængere af andre religioner, som foretrækker at holde fri på deres egne religiøse mærkedage.

Alle religiøse grupper i Danmark må holde fri på kristne helligdage.

Det vil man nu rette op på i Sverige, hvor Region Skåne vil tilbyde sine 33.000 medarbejdere valgfrie helligdage. En idé, der bakkes op af både danske fagforeninger og en dansk imam, skriver 24timer.

Gevinst for alle

Med en fritvalgsordning som i Sverige vil ansatte efter aftale med chefen kunne vælge at gå på arbejde Store Bededag eller Kristi Himmelfartsdag og i stedet holde fri under det kinesiske nytår eller på muslimske helligdage, og den frihed vil i hvert fald glæde muslimerne, siger den danske imam Abdul Wahid Pedersen til avisen.
– Det er et glimrende forslag. Ikke kun for muslimer og andre trosretninger. Men også for ateister, som ville kunne holde fri uafhængigt af helligdagene. Lige nu går landet jo nærmest i stå på helligdagene, og det må være en gevinst for hele samfundet med en større grad af fleksibilitet, siger han.
I flere af de store danske fagforbund er man opmærksom på problemerne omkring helligdagene.

Brug for debat

Når man ikke tidligere har taget spørgsmålet op, er det først og fremmest af frygt for at puste til fremmedhadet, erkender næstformand i 3F Jane Korczak.
– Hele problematikken med hvilke helligdage, der må skrives ind i vores kalender, hører til det, vi ikke rigtigt har diskuteret. Det er forkert, for man kan godt blive fristet af den svenske model, siger hun, selv om hun tror, der vil gå langt tid, før den vinder indpas syd for Øresund. Især fordi det officielle Danmark har svært ved at acceptere andre trosretninger end kristendommen, mener hun.

Giver større fleksibilitet

– Sverige har arbejdet helt anderledes med integration end os. Svenskerne har været gode til integration. Det er ikke altid tilfældet her, men vi bør kunne tage en nøgtern debat om emnet. Også fordi det på mange virksomheder vil være en fordel både for arbejdstagere og arbejdsgivere at have en større fleksibilitet omkring ferier og helligdage.
24timer har forsøgt at få en udtalelse fra Kirkeministeriet i sagen, men her lyder meldingen blot, at ministeriet ikke har nogen holdning til sagen.
KP