USA overgav Abrahams fødeby til irakerne

I sidste uge trak USA 133.000 soldater ud af Iraks byer. Som et led i retræten fik irakerne i sidste måned overdraget den bibelske by Ur.Amerikanske styrker overgav den 13. maj byen Ur i Kaldæa til de irakiske myndigheder. Den 30. juni rømmede tropperne alle irakiske byer. Den gradvise tilbagetrækning finder sted seks år efter invasionen af landet.

Oberst Battagila fra USA’ overdrog Ur i Kaldæa til Irak den 13. maj. Det var i denne by, at Abraham blev født. Foto: Defenseimagery.mil,

Overdragelsen blev forestået af oberst Philip Battagila fra USA’s 4. Brigade, Combat Team, og guvernør i provinsen Dhi Qar, Talib Kamil al-Hassan.
– Vi erklærer offentligt, at vi overtager Zigguraten eller Ur fra vore amerikanske venner, sagde guvernøren ifølge nyhedsbureauet AFP.
Ur har vært lukket siden invasionen i 2003. Den 6.000 år gamle by er udødeliggjort, fordi den var Abrahams fødeby for cirka 4.000 år siden.

Ur i Kaldæa

Det var i den sumeriske by i Mesopotamien, Israels historie begyndte. Guds mål var at udvælge én mand, skabe ét folk og åbenbare sig gennem dem til frelse for alle folk.
Abraham i Ur blev udvalgt. Han blev jødernes stamfar. Fra dem kommer Bibelen og hele den jøde-kristne civilisation.
Troen på én Gud var dengang i færd med at gå tabt. Ur blev et center for dyrkelse af måneguden Nanna. Til dette formål blev opført et imponerende tempeltårn, der var 23 meter højt. Trapper førte op til det allerhelligste. Der var plantet træer som en slags hængende haver. Bygningsværket fik navnet Zigguraten.
Nedenfor lå det mægtige Ur. Det var engang en velstående by med mange toetages huse. Abraham kan have været en velstående mand i Ur.

Ur lå gemt helt til 1929

Nu ligger Ur i ørkenstøvet, men i gamle dage løb Eufrat-floden forbi.
Kultur og videnskab blomstrede sammen med afgudsdyrkelsen. Her, midt imellem Bagdad og Den persiske bugt, blev også astronomien født.
Abrahams familie har sikkert betragtet den berømte Zigguraten, der nu delvis er blevet restaureret af irakerne. Bibelen fortæller, at Abrahams far, Tarah, flyttede fra denne mægtige by omkring 2.000 år før Kristi fødsel.
I begyndelsen af forrige århundrede vidste ingen, hvor Ur i Kaldæa lå. Bibelen var den eneste kilde, indtil den engelske arkæolog sir Charles Leonard Wolley begyndte udgravningen i 1929. Et arbejde, der tog ham 12 år.
Ved overdragelse af området, efter seks års amerikansk kontrol, har verden igen fået et glimt af den historiske by.