To små soldater

”Lille Soldat” vandt den økumeniske filmpris ved Berlin Filmfestivalen 2009.Hvis du går to skridt ned af Istedgade, møder du dem: Piger der i regn og solskin tilbyder deres kroppe til enhver, der kigger.Danske statistikker viser, at størstedelen af de gadeprostituerede i Danmark er af en anden etnisk oprindelse. Disse kvinder bliver lokket til landet med falske løfter om arbejde i et land, der rinder af mælk og honning, men bliver i stedet solgt til slaveri.
Lille Soldat er historien om en kvindelige soldat, Lotte (Trine Dyrholm), der vender tilbage til Danmark efter at have været udstationeret i Irak. Hårdt mærket på sjælen af sine oplevelser i krigen tager hun et job som chauffør for faderens nye kæreste, den nigerianske escort-pige Lily (Lorna Brown). Lotte og Lily synes ikke om hinanden – den hårdhudede og maskuline soldaterpige og den overpyntede luder synes ikke først at have noget til fælles, men efterhånden som Lotte bliver inddraget i Lilys verden, lærer hun mennesket Lily at kende, og da hun først får øjnene op for den menneskehandel, hendes far driver, beslutter hun sig for at hjælpe Lily. Dette er dog ikke uden konsekvenser for forholdet mellem far og datter, og Lotte må vælge, om hun vil se stiltiende til, eller om hun endnu en gang vil gå i krig.

Gør ondt langt ind i sjælen

Lille Soldat er instrueret af Annette K. Olesen. der også instruerede det interessante drama 1:1 om livet i en af Danmarks ghettoer, og igen tager hun fat i nogle af de rystende virkeligheder, som gemmer sig i krogene af det pæne Danmark. Det gør ondt langt ind i sjælen at se denne film, men det er en nødvendig smerte, for hvordan skulle vi ellers kunne sætte os ind i Lilys verden? Misbruget, slaveriet, der ligger så fjernt fra vores verden, at det er nemmere at kigge væk, når vi passerer sådanne piger på gaden, er et livsvilkår for mange kvinder, og Lille Soldat udstiller vores eget hykleri, når vi sætter kvindeundertrykkelse uden for Vesten på dagsordenen. Filmen formår at balancere mellem fortælling og formidling, mellem den fiktive historie om Lily og om Lotte, og mellem en hårdtslående og brutal virkelighedsskildring, og den viser os, at vi ikke længere kan lukke øjnene og vende ryggen til.
NB. Det er nødvendigt at påpege, at filmen på grund af dens tema er af en sådan art, at den absolut ikke er egnet til børn.

Lille Soldat • 100 min. • SF Film