20 års mirakuløs jødisk immigration

Israel kan se tilbage på 20 års massiv invandring fra det tidligere Sovjetunionen og en overvejende vellykket integration.20 år efter det sovjetiske imperiums fald hyldede Israels premierminister Benjamin Netanyahu de russiske immigranter og kaldte immigrationen et af de største mirakler i Israel.

Jødiske immigranter ankommer til Israel, der især gennem de sidste 20 år har budt et stort antal immigranter fra mange lande velkommen hjem. En årsag hertil var Sovjetunionens kollaps i 1989.

– I dag markerer vi 20-året for den store bølge af immigration til staten Israel. Det er 20 år siden, jerntæppet faldt og Sovjetblokkens porte blev åbnet for fri immigration.
– Op mod en mio. nye immigranter er i det tidsrum kommet til Israel fra det tidligere Sovjetunionen og har sammen med immigranter fra Etiopien, USA og Europa forandret det israelske samfund, sagde Benjamin Netanyahu ved et regeringsmøde den 6. september.
Netanyahu påpegede, at immigranterne er velintegrerede i samfundslivet og udgør vigtige bidrag til alle dele af livet, både når det gælder økonomi, sikkerhed, uddannelse, medicin, sport, kunst og kultur.

Bidrager til samfundet

– Med bagklogskab er det muligt at sige, at bølgen af immigration tydeligvis er et af de største mirakler, der er hændt i staten Israel, lød premierministerens konklusion på regeringsmødet, der udelukkende var viet aliyahen, der er den hebraiske betegnelse på den jødiske indvandring, som fandt sted efter det sovjetiske imperies kollaps.
Immigrant- og integrationsminister Sofa Landver (Yisrael Beiteinu-partiet) beskrev, hvordan immigranterne har bidraget til det israelske samfund.
– Med dem kom 23.000 læger, 25.000 sygeplejersker, 108.000 ingeniører, 21.000 kunstnere, 50.000 lærere. 71 pct. af immigranterne var under 50 år, mange med god uddannelse.
– Hver femte soldat i Israel er ”sovjeter” og 65 pct. af disse har russisk som modersmål, oplyste hun under markeringen.

Sikrede jødernes status

Premierminister Netanyahu møder nye jødiske immigranter.

Det blev endvidere påpeget, at russerne ikke var krigstrætte, men offensive og stålsatte omkring Israels legitime rettigheder. I kølvandet på immigrationen er der nu russisksproglige aviser, radio og fjernsyn, ligesom russisk er blevet et vigtigt sprog i Israel.
På regeringsmødet roste efterretningsminister Dan Meridor (Likud-partiet) Israels tidligere premierminister Yitzhak Shamir. Det var ham, der sikrede, at Washington i 1989 ikke erklærede de sovjetiske jøder for statsløse flygtninge. Han sikrede på den måde, at majoriteten af jøderne kom til Israel i stedet for USA.