Pilgrimme kan nu gå i Jesu fodspor

Vejen mellem Siloadammen og Tempelpladsen er afdækket og tilgængelig. En rute, der sandsynligvis blev benyttet af Jesus.Nu kan man helt bogstaveligt følge Jesu fodspor i en gammel hovedgade, der er afdækket i Davids by omkring 550 meter fra Tempelpladsen i Jerusalem.

Den flisebelagte pilgrimsvej er 550 meter lang, men på grund af bebyggelser er kun 40 meter synlig.

Den fliselagte vej var hovedgaden mellem Tempelpladsen og Siloadammen på den andets tempels tid.
Dengang var der mange jøder, som kom for at gennemføre det påkrævede religiøse bad i Siloa, før de fortsatte ad den brolagte vej op mod templet.
– På det andet tempels tid begyndte pilgrimme at vandre op til templet fra dette sted. Dette er den sydligste del af den vej, der strakte sig langs den vestlige del af Tempelpladsen, fortæller professor Ronny Reich fra Universitetet i Haifa.

Kun 40 meter afdækket

Professor Ronny Reich fra Universitetet i Haifa er en af de ansvarlige for udgravningerne.

– Evangelierne fortæller, at Jesus besøgte Jerusalem og gik op til templet. Dette var hovedgaden, og Jesus må have gået her, eftersom han besøgte Jerusalem.
– Det er rimeligt at antage, at når man følger disse trin, går man bogstavelig talt i Jesu fodspor, selv om man ikke kan pege på et sted og sige, at der stod Jesus, siger guide og lærer Uri Goldflam i Shalhevet Uddannelse og Konsultation til Udfordringen.
Den flisebelagte vej blev først fundet under udgravninger mellem 1894 og 1897. Bag udgravningerne stod arkæologerne Frederick J. Bliss og Archibald C. Dickey i Britisk Palæstina Udforskningsfond.
Siden blev gaden dækket til igen. Hidtil er det blot 40 meter, der er afdækket. På de øvrige dele af vejen er der opført ejendomme, der er ejet af henholdsvis den græsk-ortodokse kirke og det muslimske råd Wakf.

Samme sten som på Jesu tid


Artiklen fortsætter efter annoncen:



En mere end 2000 år gammel afløbskanal er fundet langs vejen fra Siloa til Tempelpladsen.

Det er kun få år siden, israelske arkæologer udgravede Siloadammen.
Arkæolog Eli Shukron fra Israels antikmyndighed fortalte da, at der ikke var tvivl om, at det var her, helbredelsesunderet fra Johannesevangeliets kapitel ni, vers syv fandt sted.
Bibelteksten beskriver, hvordan Jesus smurte jord på en blind mands øjne, og at han fik sit syn igen, da han vaskede sig i Siloadammen.
Man kan fortsat se det klare vand, som strømmer forbi det historiske vandanlæg, som tiltrækker mange kristne.
– På disse sten har den blinde gået. Her kan også Jesus have vandret. Det er de samme sten som på templets tid, sagde Shukron, der sammen med Ronny Reich er ansvarlig for de nye udgravninger af den gamle pilgrimsvej.