52 muslimer løsladt efter lynchning

Nazeer Masih Gill var en succesfuld forretningsmand, der blev lynchet efter fabrikerede blasfemianklager.

En dommer i Lahore, Pakistan, har givet kaution til 52 muslimer, der var anklaget for at have myrdet en kristen mand på grundlag af falske blasfemibeskyldninger.

Det skriver Morning Star News. Forrige torsdag udstedte den særlige dommer ved Anti-Terrorism Court i Sargodha, Muhammad Abbas, kaution til de mistænkte, herunder tre personer, der er nævnt i First Information Report (FIR), i forbindelse med lynchningen af ​​den 74-årige Nazeer Masih Gill den 25. maj. Skofabrikanten Nazeer Masih Gill blev slået så voldsomt, at han døde af sine kvæstelser på et militærhospital i Rawalpindi den 3. juni.

Mistænkelig efterforskning

Advokat Asad Jamal beklagede løsladelsen af de implicerede muslimer, hvilket ifølge ham skyldtes politiets ”forsætligt dårlige” efterforskning. ”Politiets adfærd var mistænkelig fra begyndelsen,” fortalte Jamal til Christian Daily International-Morning Star News. ”Efterforskerne har hverken afskærmet gerningsstedet eller gjort noget forsøg på at afhøre de tilbageholdte mistænkte.”

Asad Jamal, der som muslimsk advokat tidligere har repræsenteret kristne anklaget for blasfemi, var en del af en undersøgelsesmission fra Pakistans Menneskerettighedskommission (HRCP). Kommissionen betegnede lynchningen af Nazeer Masih Gill som et kalkuleret overfald, der var iscenesat af religiøse fanatikere. Advokaten sagde, at det var tydeligt, at politiet bevidst havde optaget erklæringer fra falske vidner. Derimod havde politiet hverken afhørt naboer eller familiemedlemmer, der var øjenvidner til angrebet.

Familien holdt udenfor

Jamal påpegede også, at politiet heller ikke delte nogen information med Nazeer Gills familie, selv om de er en naturlig part i sagen. ”Kaution gives ikke uden varsel,” sagde Jamal. ”Hvorfor tilkaldte dommeren ikke den berørte familie? Hvorfor informerede politiet dem ikke om kautionsforhøret og indbragte dem for retten, så de kunne fremlægge deres synspunkter?”

Ifølge Jamal kan familien vælge at fremsætte en privat klage, men han tvivler på, om de kan komme nogen vegne med det. Advokaten kritiserede også regeringens passivitet overfor det strenge islamistiske parti Tehreek-e-Labbaik Pakistan. De havde nemlig iscenesat en massiv protest mod politiet i Sargodha, da de arresterede flere ​​partimedlemmer, der var involveret i Gills lynchning.