Præst droppet som Trumps rådgiver efter afsløring

Grundlæggeren af megakirken Gateway, Robert Morris, er trådt tilbage og er fjernet fra flere betroede stillinger i stat og kirkeliv. Foto: Facebook

For nylig tog megakirken Gateways grundlægger, præsten Robert Morris, sin afsked efter beskyldninger om seksuelt misbrug af en kun 12-årig pige. Efterfølgende er han også blevet frataget sin fremtrædende plads blandt den tidligere præsident Donald Trumps evangeliske rådgivere, oplyser en talsmand for præsidentkandidatens igangværende kampagne.

I juni 2020 var Robert Morris vært for den daværende præsident i Gateway Church, Texas, som hver uge angiveligt samler 100.000 mennesker. Dengang omtalte Trump både værten og dennes præstekollega, Steve Dulin, som ”store mænd med et godt ry”, fortalte kampagnetalsmand Steven Cheung til The New York Times. Men nu er det slut med samarbejdet mellem præsten og præsidentkandidaten efter den nu 54-årige Cindy Clemishires afsløringer. Ifølge hende havde præsten nemlig misbrugt hende seksuelt gennem fire og et halvt år, fra hun var 12 år i 1982.

”Moralsk svigt”

Den 62-årige Robert Morris har nu erkendt sit ”moralske svigt” for 35 år siden, selv om han hævder, at sagen blev afsluttet i mindelighed mellem den forurettede, hendes familie, kirken og ham selv. ”I marts 1987 blev denne situation bragt frem i lyset, og den blev tilstået og angret. Jeg underkastede mig de ældste i Shady Grove Church og den unge dames far. De bad mig om at udtræde af tjenesten og modtage rådgivning og udfrielse, hvilket jeg gjorde. Siden dengang har jeg levet i renhed og ansvarlighed på dette område,” udtalte Morris.

Men Cindy Clemishire, der i årevis har haft behov for terapi, har en helt anden opfattelse. Tilbage står også spørgsmålet om, hvor meget eller lidt kirkens ledelse vidste.

Den højeste standard

John Huffman, der er tidligere borgmester i Southlake, skrev på X, at mange medlemmer af kirken ”føler sig ret hjælpeløse og har svært ved at sætte ord på deres tanker”. Den tidligere borgmester opfordrer til selvransagelse i kirken og fastslår, at ledere skal leve op til den højeste moralske standard. ”Det skal kræves af ledere, at de lever op til en højere standard. Og visse typer ledere, som fx præster, bør leve op til den allerhøjeste standard.

Elizabeth og jeg kender så mange vidunderlige mennesker i Gateway Church. De er vores venner og familiemedlemmer i Kristus. Og det er det, der tvinger mig til at udtale mig og fordømme pastor Morris’ tidligere handlinger på det kraftigste,” forklarede han. John Huffman opfordrede samtidig til fyring af Morris og tilføjede: ”Han skulle have været i fængsel, men det skete ikke.”

Forældelsesfrist

Den forurettedes advokat, Boz Tchividjian, fortalte USA TODAY, at forældelsesfristen for sager om seksuelt misbrug i slutningen af ​​1980’erne var ”temmelig kort”. Derfor risikerer Robert Morris formentlig ikke at blive retsforfulgt med strafferetlige eller civile anklager. Advokaten efterlyser derfor hurtigst muligt en reform af ​​forældelsesfristen, både i straffesager og civile sager. ”Når nogen bliver traumatiseret som barn, tager det for mange årtier at bearbejde dette traume, før man overhovedet er klar til at sige fra eller gøre noget ved det,” sagde han til USA TODAY.

Efter afsløringen har det Texas-baserede Daystar Television Network, der er et af de største kristne tv-netværk i verden, valgt at fjerne alle programmer med Robert Morris.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Præsten Tony Evans

I begyndelsen af juni kom det frem, at også den 74-årige pastor Tony Evans fra megakirken Oak Cliff Bible Fellowship i Dallas, Texas, er trådt tilbage ”på grund af synd”. Pastor Evans fastholder selv, at han ikke har gjort noget kriminelt, og at han kun er trådt tilbage fra sin tjeneste for en tid, så han kan søge ”åndelig helbredelse og genoprettelse” under vejledning af kirkeældste. Tony Evans har været præst i Oak Cliff i 48 år.