Egyptiske familier læser Bibelen sammen

Børnebibler med aktiviteter, opgavehæfter, bibel-apps og meget mere. Det Egyptiske Bibelselskab inspirerer skoleelever til at åbne Bibelen – og forældrene læser med.

Bibelske opgavehæfter på letlæst arabisk kan engagere hele familien. Foto: Mumtaz Ayoub

”Jeg har stadig den bibel, som jeg fik af jer i 4. klasse, og jeg læser den stadig.”

Myrna går i 7. klasse i en fattig landsby i Egypten, og ordene falder, da medarbejdere fra Det Egyptiske Bibelselskab besøger skolen. For tre år siden delte de børnebibler ud til alle børnene i klassen. Myrna fortæller videre: ”Jeg læser tit i den. Jeg får virkelig meget ud af min bibel. Men da jeg havde mange lektier, læste jeg ikke så meget.”

Den første bibel i familien

Fabrina, en anden pige i klassen, fortæller, at det var den første bibel, som hendes familie havde i deres hjem. Hun fortæller, at hendes mor er begyndt at læse en historie fra børnebibelen for hende hver aften, før hun skal i seng. En aften blev Fabrina så optaget af fortællingen om Bebudelsen, at hun og hendes lillebror opførte et lille skuespil om dengang, Maria fik at vide, at hun skulle blive gravid med Guds søn.

Da medarbejderne fra Det Egyptiske Bibelselskab taler med nogle af eleverne fra de yngre klasser, fortæller Karen på ni år, om dengang hun fik en illustreret bibel ved en af Bibelselskabets lokale bibeluddelinger: ”Da jeg læste den, blev jeg meget klogere. Jeg lærte en masse om Bibelen, som jeg ikke vidste før. Min yndlingshistorie er, da Gud skabte den smukke verden.”

Børnene forstår Bibelen

Mary er søndagsskolelærer for 3. og 4. klasserne i den lokale kirke. Hun fortæller til Bibelselskabet, at de er meget taknemmelige for bibelmaterialerne til børn, som både tæller illustrerede børnebibler, opgave- og aktivitetshæfter og bibel-apps: ”Børnene forstår Bibelen, fordi budskaberne er klart og enkelt formidlet, og fordi den er skrevet på det sprog, de bruger til daglig.” En del af materialerne og opgavehæfterne er skrevet på et forenklet arabisk, der skal gøre det nemmere for børn og læsehæmmede at læse dem:

”Vi håber, det vil stimulere lysten til at lære de bibelske fortællinger at kende og opbygge troen på Gud, både for børnene og for deres familier,” fortæller Mary. Og noget tyder på, at bibler og hæfter bliver til gavn og glæde for hele familier. En mor, Sara, fortæller:

”Jeg elsker at læse i Bibelen om natten. Opgavehæftet er det, der opmuntrer mig til at åbne min bibel. Før læste jeg og forstod ingenting. Men når jeg besvarer spørgsmålene i hæftet, hjælper de mig med at forstå, hvad fortællingerne handler om.” De stille stunder med bibel og opgavehæfte har inspireret Sara til at engagere hele familien i Bibelen: ”Så sidder vi sammen og læser i Bibelen og løser opgaver i hæftet. Jeg elsker virkelig denne familietid. Min mand er også kommet med, da han også godt kan lide at sidde med familien. Nogle gange arbejder vi på hver vores opgave, og når alle så er færdige, går vi svarene igennem sammen.”

Brug for hjælp

For Det Egyptiske Bibelselskab er det helt afgørende, at både børnene og deres familier får glæde af bibler og bibelsk materiale. Og lige så vigtigt er det, at forbindelsen mellem lokale kirker og familierne styrkes. Derfor foregår uddelingerne ikke kun i skoler, men også i kirker, som samtidig står klar med gudstjenester og andre aktiviteter for familierne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men Bibelselskabet og kirkerne står, ligesom resten af landet, i svære økonomiske vanskeligheder. Inflationen er enorm netop nu, over 30 procent i det seneste år, og kirker og enkeltpersoner må først og fremmest sørge for de mest basale behov. Derfor har Det Egyptiske Bibelselskab brug for vores støtte og bønner for, at de fortsat kan dele bibler og bibelsk materiale ud i skoler og kirker.
Man kan støtte arbejdet via MobilePay: 62903. Mrk. ’Egypten’ eller Bank: Reg.nr.: 3001. Kontonr.: 9000 488. Mrk. ’Egypten’.

Fakta om Egypten

Styreform: Republik
Hovedstad: Cairo
Befolkning: Cirka 111 mio.
Officielt sprog: Arabisk
Religion: Cirka 90 procent af den egyptiske befolkning er muslimer. Cirka 10 procent er kristne, og de fleste er koptisk kristne.

Af Lois Nagieb, Det Egyptiske Bibelselskab, oversat og bearbejdet af Thomas Godsk Larsen


Artiklen fortsætter efter annoncen: