Kristen påske 2024 i Jerusalem

Palmesøndagsprocessionen gik over Oliebjerget. I baggrunden er Tempelpladsen og Klippemoskeen.

Kristne har også fejret påske i Jerusalem i år, selv om antallet af turister nu er langt mindre på grund af krigen i Gaza.

Cirka 50 personer var mødt frem før den skandinaviske gudstjeneste startede i Gravhaven i Jerusalem første påskedag klokken 10. Det var Den danske Kirkes præst, David Serner, som stod for denne udendørs gudstjeneste. Blandt nordmændene var der flere, som er fastboende i Israel. For folk fra Skandinavien er Gravhaven et vigtigt mødested i påsken. Men der var også folk fra andre lande, som mødte op.

International gudstjeneste

Flere hundrede mennesker kom ifølge Jerusalem Post til den første gudstjeneste i Gravhaven klokken 6.30 påskemorgen. Den blev ledet af direktør Simon Holland fra ”Garden Tomb”. Prædikenen blev holdt af pastor Paul Keeys fra England. For mange millioner kristne er Gravhaven et vigtigt sted. Mange tror, at det var i dette område, Jesus blev korsfæstet, gravlagt og stod op fra de døde.

Den danske præst i Jerusalem, David Serner, holdt gudstjeneste i Gravhaven påskemorgen for skandinaviske turister og fastboende i Israel. Fotos: Vidar Norberg.

Katolsk fejring

Den katolske kirkes optog over Oliebjerget palmesøndag samlede også færre folk i år. Der var omkring 3.000 mennesker, som deltog i denne procession, skrev custodia.org. Det er færre end normalt for palmesøndagsprocessionen, som starter fra Betfage, går over Oljeberget, Kedrondalen og til St. Annes Kirke indenfor Jerusalems gamle bymure. Mange ser for sig, at det kan have været en sådan rute, Jesus fulgte, da han red på et æsel ind i Jerusalem. (Mattæus (21,1–4 og Joh. 9, 12–15).

Processionen startede som normalt med mænd i gamle uniformer, som minder om en mukhtar efterfulgt af arabiske spejdere, kristne pilgrimme og til sidst den romersk-katolske patriark Pierbattista Pizzabella. Han holdt også en tale på pladsen ved St. Annes Kirke.

– Til trods for krigen, trods alt, så ønsker vi også dette år at fejre Jesu triumferende indtog i Den hellige By. Men vi vil ikke glemme alle dem, som ikke kunne være her i dag. Alle kristne fra ”Palæstina”, især vore samfund i Betlehem, Beit Jalla, Beit Sahour og Tajbeh, sagde Pizzabella.

Netsiden Custodia.org/en/news skrev også, at kardinalen talte følelsesmæssigt til brødrene i Gaza. Det må vel være katolikkerne.

– Kære brødre og søstre. I er ikke alene. Hele kirken i Jerusalem er sammen med jer og omfavner jer og takker for jeres vidnesbyrd med kraft og mod. Sammen med os og alle kirker, alle brødre og søstre i verden beder vi for og med jer. Den romersk-katolske patriark Pierbattista Pizzabella havde en appel til kristne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vær ikke bange. Kom tilbage til Jerusalem og Det hellige Land. Jeres tilstedeværelse er altid et fredens nærvær, sagde han.