Patriarken Jakobs liv under Lucados lup

Historien om patriarken Jakob får nyt liv i Max Lucados bog, der giver en dybere forståelse af, hvem Jakob var rent menneskeligt. En fejlbarlig person, endda med en tvivlsom karakter! Selv om man kender historien om Jakob, så giver læsning af 1. Mosebog kap. 29-35 en udvidet forståelse af, hvordan Guds nåde rækker længere, end vi umiddelbart forstår. Lucado fortæller fremragende – skridt for skridt – hvordan Jakobs levned udvikler sig, og hvordan Guds nåde åbenbarer sig for at fuldbyrdes på trods af alt.

Jakobs historie i Bibelen

Lucado skriver originalt og levende ud fra bibelteksten såvel som mange andre kilder. Noter til hvert kapitel viser, at kilderne rummer bl.a. værker af kendte klassiske teologer. Fortællingen har relevante illustrationer, der sætter lys på bibelversene Skrivestilen er frisk; på originalsproget amerikansk klinger det jordnært – kort og klart. Og alligevel med dybde og indsigt i bibelteksten. Lucados slagfærdige skrivestil er flot oversat af Helge Hoffmann!

Bogen vinder ved, at man læser med i Bibelen sideløbende med, at Lucado fortæller. Gang på gang tænker man, var det virkelig sådan? Og det var det – for Bibelen rummer mennesker, som de var og stadig er – fejlbarlige! Og det er netop det vigtige budskab, at Gud alligevel udvælger, ruster og lader mennesker gennemleve lidt at hvert for i sidste ende at gennemføre sine planer ud fra sin ufattelige vedvarende nåde.

Jakob og alle os andre

Jakobs historie er ikke flatterende, han snød sin bror og far, men ender med selv at blive snydt af sin morbror. Kapitlet ”Snyderen bliver snydt” (1.Mos. 29) viser, at hvis Gud kunne bruge Jakob, kan han også bruge os. Men man slipper ikke for at høste, hvad man selv har sået. I ”Stillingskrig i hjemmet” forestiller Lucado sig, hvordan Jakobs familieliv må have været med to hustruer i indbyrdes rivaliseren, to medhustruer, og børn til alle fire kvinder. Det må have været kaotisk!

Og det er netop det vigtige budskab,
at Gud alligevel udvælger,
ruster og lader mennesker gennemleve
lidt at hvert for i sidste ende
at gennemføre sine planer
ud fra sin ufattelige vedvarende nåde.

Et meget ubehageligt kapitel, er: ”I Sikems skygge” (1.Mos. 34). Læren ifølge Lucado er, at når man er på vej til en velsignelse, skal man ikke undervejs falde for fristelser, distraktion eller forførende stemmer, for sådan kan man lukke op for ondskab. Bogen igennem ser vi, hvordan Jakob udviklede sig i mødet med Herren og blev fornyet, Oven på alt dette var Gud alligevel ikke færdig med Jakob, det belyser Lucado i kapitlet ”Nåden vil føre os hjem” (1.Mos. 35).

Max Lucado: Gud opgiver dig aldrig. Historien om Jakob og Guds ufattelige nåde.
176 sider. 200 kr. Lohse