Medievold svækker næstekærligheden

Personer, som er vant til voldsunderholdning, reagerer langsommere på overgreb.Ny forskning viser, at voldelige film og videospil ødelægger ens evne til at komme andre mennesker til undsætning.Personer, der dyrker voldelig underholdning, er fem gange langsommere om at komme en nødstedt til undsætning end en person, der ikke har været udsat for voldelige indtryk.
Det viser en ny hollandsk-amerikansk undersøgelse ifølge Videnskab.dk.
Undersøgelsen omfatter virkningen af henholdsvis voldelige videospil og voldelige tv-film.
– Psykologer har allerede fundet to meget beklagelige virkninger af medievold, altså voldsscener på film eller tv.

Fremkalder mere vold og angst

For det første virker det ifølge adskillige undersøgelser voldsfremmende på de personer, der i forvejen er mere voldelige end gennemsnittet.
For det andet virker det angstfremmende på de personer, der er mere ængstelige end gennemsnittet, skriver Thomas Nielsen fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.

Ufølsomhed

Som om det ikke kunne være nok på medievoldens synderegister, viser den ny undersøgelse, at medievold også tilsyneladende kan svække vores næstekærlighed.
– Hvis man nu om dage ser altruisme (næstekærlighed, red.) som noget, der er godt for menneskeheden, så må man nok også bekymre sig om denne tredje effekt af medievold: Ud over øget vold og angst i dagliglivet kan der altså blive tale om mindre næstekærlighed over for nødlidende mennesker, siger han.
Foreningen Kirke & Medier har ofte protesteret imod voldelige film som underholdning i tv.
/sl