Sigmund fra Talent 09: – Det er ok at være anderledes

Sigmund Trondheim fra landsbyen Sørvad ved Holstebro er 14 år gammel og vild med dans. Den 9. oktober skal han optræde live i DR-byen i DR’s Talent 09.Han ved det godt – det er lidt usædvanligt at være så vild med dans, sang og teater, når man er en dreng på 14 år i en fodbold-nation. Men han ser det som en fordel at være anderledes.Lige fra Sigmund var helt lille, har han været fascineret af cirkus, akrobatik og dans. Han har altid elsket at optræde. Kammeraterne i skolen forstod ikke, at han kunne foretrække dans for fodbold.
Allerede i 2. klasse bestemte han, at han ikke ville spilde sit liv på at være træt af at skulle spille fodbold i gymnastiktimerne og lægge øre til drillerier. Han fandt på noget andet.
– Der findes tre balletskoler i Danmark. Jeg var så heldig at bo tæt på en af dem. Jeg søgte ind på balletlinjen første gang i børnehaveklassen. Efter et par forsøg blev jeg i 4. klasse optaget på skolens danse- og musiklinje, fortæller Sigmund.

En hverdag med dans

På balletskolen i Holstebro går der 120 elever, og kun 15 af dem er drenge. Indimellem har det været lidt hårdt at være ene dreng i en klasse, indrømmer Sigmund.
– Men så har vi fået snakket tingene igennem med lærerne, og nu kører det rigtig godt, fortæller han.
På skolen har Sigmund de fag, man normalt har i folkeskolen, og derudover to timers danselektioner hver dag. Men det er ikke nok for Sigmund, der også går til sportsdans i Dance Team Struer sin fritid.

Når man er anderledes

Selvfølgelig er det ikke altid let at være anderledes. Men Sigmund har valgt at se på det som en fordel:
– Det er klart, at det ikke er sjovt, når andre synes, man er feminin og mærkelig. Men jeg synes, der er fordele ved det. Jeg er f.eks. ikke særlig god til fodbold og matematik, men til gengæld har jeg et talent, som jeg er rigtig god til, nemlig at danse og synge. Og det er en fordel at have et specielt talent, mener Sigmund.

Med i talent 09

En søndag morgen fik Sigmund den ide, at han ville deltage i talent 09.
– Det var en stor oplevelse at optræde på Folketeatret i København. Da jeg stod bag ved scenen og snakkede med Felix, rystede mine hænder, og jeg var rigtig nervøs. På en måde var det så overvældende, at jeg ikke helt kan huske det. Men noget af nervøsiteten forsvandt, da jeg optrådte, og jeg blinkede endda til Hella Joof, siger Sigmund.
Blandt tusindvis af mennesker som har forsøgt sig i Talent 09, er det lykkedes Sigmund at blive blandt de 28 deltagere i live-showene. Den 9. oktober bliver det hans tur til at optræde. Og selvfølgelig skal forældrene og lillesøster Silje på 12 med til DR-byen og se Sigmund optræde. Søsteren Sigrid på 5 år er for lille til at være blandt publikum, men skal se storebror på fjernsyn.
– Jeg ved ikke helt, hvad jeg forventer. Hvis jeg virkelig tror på, at jeg går videre, tror jeg også, at det kan komme til at ske. Men uanset hvad, så er jeg stolt af mig selv over, at jeg er blevet udvalgt blandt så mange deltagere. Jeg føler, at jeg kan vise de mennesker, som måske synes, at jeg er mærkelig, at jeg kan noget! fortæller Sigmund.

Gud er en naturlig del af livet

Sigmunds far er fra Færøerne, og hans mor er dansk. De er stolte af deres søn og har for længst accepteret, at dans er hans liv. Forældrene mødte hinanden på Indre Missions Højskole i Børkop, og troen på Gud er en helt naturlig del af livet for familien. De kommer jævnligt til gudstjeneste i både den lokale folkekirke og i Pinsekirken i Holstebro.
For Sigmund er der ikke meget fritid til at hænge ud med vennerne fra kirken eller deltage i kirkens teenage-møder. Men det bekymrer ikke Sigmunds far, Oddur:
– Troen på Gud er en så indgroet og naturlig del af Sigmund. Alle i klassen ved, at Sigmund går i kirke, og at troen er en del af hans liv. Sådan er det bare, fortæller han.
– Jeg kan rigtig godt lide at være til gudstjeneste. Det er dejligt at synge og være sammen med andre på den måde, siger Sigmund og fortæller videre:
– Hvis jeg har gjort noget forkert, kommer jeg altid og fortæller det til mine forældre. Jeg tror, det er Gud, som minder mig om det og hjælper mig til at leve rigtigt.

Store drømme

Det er en oplevelse at snakke med Sigmund. Hans livsglade stemme og tro på sig selv er noget særligt. Han er ikke i tvivl om, hvad han gerne vil med sit liv, og han er ikke bange for at drømme store drømme:
– Jeg vil gerne til New York og optræde på Broadway. Jeg forestiller mig, at jeg kan bo i en lejlighed og tjene penge om natten ved at gøre rent. Senere i livet drømmer jeg om at flytte til en storby i et stort og gerne varmt land som f.eks. Australien. Leve livet der, få min egen familie og starte en danseskole. For det er 100% det at danse og optræde, som jeg vil!