Englesang: ”Vores Pippi Langstrømpe-mentalitet har været en styrke”

Det gik op for Therese og Daniel, at kultur- arven af kristne børnesange ikke var blevet indspillet. Det var en mangel på det kristne musikmarked, og en idé begyndte at forme sig.

Lærerparret Therese og Daniel Eichenwald har siden 2019 lavet musikvideoer med kristne børnesange. Foto: Pressefoto

Therese og Daniel er til daglig lærere på Sydvestjyllands Efterskole, men siden 2019 har de også brugt meget af deres tid på ’Englesang’. Med ’Englesang’ laver de musikvideoer på YouTube, udgiver sange og giver koncerter – alt sammen med kristne børnesange.

Ideen til Englesang kom i efteråret 2019, mens Therese var gravid med sønnen Aron, som bliver tre år til maj. Idet de havde andre opgaver i kirken, tænkte de i første omgang, at ideen måtte være relevant for nogen, som allerede var involveret i kirke for børn. En nat vågnede Therese klokken 03.30 med en helt klar fornemmelse af, at parret skulle gå med ideen nu, for ellers ville Gud give ideen til nogle andre.

“Gå med ideen nu, ellers sender jeg nogle andre.” Det var, hvad Therese fornemmede, at Gud sagde til hende den nat i juleferien 2019.

Ikke vant til børnesange

Parret har i adskillige år været en del af lovsangsgruppen i deres kirke, og det kreative musiske talent er blevet brugt med flid. Børnekirke var derimod et nyt og uudforsket land for dem, hvilket også gjorde, at de i begyndelsen tænkte, at det ikke var dem, som skulle løbe med børnesangs-stafetten. “Hver video tager omkring 20 timer at producere, men vi fokuserer ikke så meget på produktionstiden, for vi vil ikke åbne for tanken om, at det ikke kan betale sig,” fortæller Daniel.

Foruden de mange timer, har Englesang også investeret penge i udstyr, teknik og instrumenter, så det er honorarer fra livekoncerterne, der får projektet til at balancere. Økonomien i projektet er også blevet støttet af en fond, der har bevilget penge til en trailer, som har gjort det let at få alt grejet med på tur. Den farvestrålende duo, som får invitationer fra nær og fjern, har besluttet, at de tager ud at spille to gange månedligt for også at have tid til at være familie.

I den nærmeste fremtid må livekoncerterne dog stå på pause, da Therese har termin i maj, familieforøgelsen får derfor lige nu al opmærksomheden.

”Vi er blevet meget overraskede over,
at projektet er blevet så stort,
og at det er nået så langt ud.”

En fælles kulturarv

Daniel og Therese er begge glade for deres arbejde som lærere på Sydvestjyllands Efterskole, men Daniel er gået en dag ned i tid for at få mere tid til børnesangsprojektet.

“Vi drømmer nogle gange om mere tid til Englesang, fordi vi ser så mange udviklingsmuligheder i projektet, men tiden er en begrænsning,” siger Therese med et stort smil og fortsætter, “vi har endnu ikke turdet drømme om, at vi begge kan leve af det på fuld tid.” Therese er opvokset i frikirkekredse, mens Daniel er vokset op i Indre Mission. De glæder sig over, at sangskatten er en fælles kulturarv, som er fælleskirkelig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Parret fortæller i øvrigt, at når de giver koncerter i folkekirker, kommer de også ud med børnesangene til ikke-kristne familier, fordi nogle folkekirker inviterer vuggestuer og børnehaver. “Oplevelsen af at spille for en stor flok, som kender sangene på forhånd, er meget forskellig fra, hvordan det opleves med en flok, for hvem sangene er helt nye,” fortæller Daniel.

De er også forundrede over, hvordan Englesang dukker op i forskellige algoritmer og hos forskellige influencere, som deler YouTube-videoerne.
Nyt i støbeskeen Parret har fået efterspørgsel på et album med kristne aftensange til børnene, hvilket de lige nu arbejder på, men inden da kan man forvente et opsamlingsalbum, som udkommer i løbet af foråret. De går også med en idé om audiodrama for børn, hvilket er bibelfortællinger med lyd på.

“Vi oplever en stor opbakning fra folk i kirken og på arbejdet, folk er virkelig gode til at sætte ord på deres opbakning. Vi er blevet meget overraskede over, at projektet er blevet så stort, og at det er nået så langt ud. Vi har efterhånden lært at blive mere udadvendte i børnehøjde,” fortæller Daniel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



En Gudgiven ide

Der er nogle helt grundlæggende elementer, som har været afgørende for, at projektet er blevet til noget. “Bøn er vigtigt samt tro på, at en idé kan være Gudgiven,” siger Therese, og Daniel supplerer:

“Vi har ikke ladet os begrænse af det, vi ikke kunne finde ud af eller ikke vidste noget om. Vi har haft en Pippi Langstrømpe-mentalitet fra begyndelsen og er gået i gang med at sætte os ind i de ting, vi blev nødt til at lære for at komme videre i processen.”

Martin, som står for lyd og animation, og som har været med fra begyndelsen, var optaget af, at parret fik lavet et professionelt design, hvilket de i dag er meget taknemmelige for. Therese og Martin startede med at bruge det, de havde: en computer, mikrofoner og et lille rum til optagelse af videoerne. Efter de er flyttet til Bramming, har de oplevet at få tilbud om gratis lån af markant bedre lokaler på en skole i Esbjerg.

Et godt råd til andre, som har en idé, som de tror er fra Gud, er at starte med at bruge det, man har. “Vi har selv tidligere tænkt, at det ikke var godt nok, det vi lavede, men på et tidspunkt fik vi det sådan, at nu skal vi altså afsted med det, det føltes også helt rigtigt,” fortæller parret.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Englesangs kanal på YouTube har i skrivende stund 3.390 abonnenter og mere end 3,8 mio. visninger. Duoen giver også koncerter i flere forskellige sammenhænge.

Ny dimension i ægteskabet

Udover at projektet handler om at give noget til børn, har ægteparret også oplevet, at det har givet meget til dem selv. “Englesang har tilført en ny dimension til vores ægteskab. Vi får grinet rigtig meget, bare det at have kostumerne på, filme og lave fagter sammen, er en helt anden måde at være sammen på,” siger Therese.

Daniel supplerer: “Hele børneuniverset er jo ret sjovt, hvor man får lov at lege lidt, og det er altså lidt sjovt også som voksen, det har givet os noget godt.”
“Vi har en ramme i sangskrivningen, som vi kan kanalisere det fælles musikalske udtryk igennem, og vi har fået et nyt kreativt rum sammen, som vi jo ikke har haft før,” fortæller Therese og Daniel.

“Man bliver sårbar på en ny måde sammen, når man deler ideer til tekster eller melodistykker med hinanden,” fortæller Therese. “Vi har stor respekt for hinanden, samtidig med at vi begge har høje standarder for det, vi laver, så indimellem støder vi jo ind i hinandens forskellige syn på ideerne, men det er jo også sådan, ægteskabet er,” siger Daniel.

Tæt på 4 mio. visninger

Englesangs kanal på YouTube har i skrivende stund 3.390 abonnenter og mere end 3,8 mio. visninger, og flere og flere finder Englesangs sange på Spotify og andre streamingtjenester.