Samtaler med helgener

Instruktøren Danny Boyle (kendt for den farverige Slumdog Millionaire) instruerede i 2004 Millions, der jonglerer med de store spørgsmål om etik og næstekærlighed uden at miste kontakten med det menneskelige aspekt.Millions handler om brødrene Damian og Anthony, der efter deres mors død er flyttet med deres far. Damien er en indadvendt dreng, der taler med helgenerne i sin afdøde mors helgenbog, mens hans storebror Anthony hellere vil koncentrere sig om at vinde anerkendelse i skolegården. Drengenes forhold kommer på en alvorlig prøve, da en taske fyldt med penge en dag falder ned i Damians legehus. Det viser sig, at pengene stammer fra et bankrøveri, og at røverne er lige i hælene på dem.
Umiddelbart lyder Millions som en ny version af Alene Hjemme, men Millions er mere end en hyggelig familiefilm. Gennem drengenes forvaltning af pengene – Damien tror, at pengene er givet af Gud, og vil derfor give dem til de fattige, mens Anthony hellere vil bruge pengene på sig selv – skaber Boyle en smuk fabel om gavmildhed og grådighed, om at give og få tilbage, alt sammen set gennem børns øjne. Damiens samtaler med helgenerne er endvidere både morsomme og tankevækkende – og Boyle formår at behandle både hjertesorg og livsglæde med følsomhed.
Millions er en glæde at se. Den minder os om, at der faktisk stadig findes familiefilm med noget på hjerte og stof til eftertanke.
Anne-Katrine Buch

Millions • 95 min.
Kirkebutik.dk-pris: 35 kr.