Den forunderlige nåde

”Amazing Grace” fortæller den gribende – og sande – historie om William Wilberforce
og om hans ven, John Newton, forfatteren til salmen Amazing Grace.Det er året 1797, og Englands økonomi hviler i høj grad på slavehandel. Med kun få allierede drager William Wilberforce, humanist og menneskerettighedsforkæmper, fra regeringsrum til små landsbyer i forsøget på at få loven mod slaveri vedtaget.Frustreret og syg må han se sig slået i alle hjørner af kampen – kun støttet af sin gamle ven, vidunderbarnet William Pitt, der blev Englands yngste premiereminister i en alder af 24, præsten John Newton, der skrev salmen Amazing Grace, og den smukke og velbegavede Barbara Spenser. Filmen foregår over 40 år og skildrer hans kamp mod både samfundets ligegyldighed, oppositionens pengehungrende masser og hans eget helbred.England vedtog loven til afskaffelse af slaveri i 1833 – dette er historien om manden bag.

Amazing Grace – et vidnesbyrd

Amazing Grace er først og fremmest et indblik i en af Englands mest prominente menneskerettighedsforkæmpere, hans kamp for frigivelse af slaver, og afskaffelsen af menneskehandel i England. Det er også et karakterstudie af to mænd; Wilberforce, der efter sin omvendelse besluttede at gå ind i politik og derefter levede sit liv i en fast overbevisning om at gøre det gode, og hans nære ven og præst, John Newton, der efter et helt liv som slavehandler opgav sin rigdom til fordel for et asketisk liv som præst.
Historien om Newtons omvendelse er historien om Jonas og hvalen: Efter en lang karriere som kaptajn på sit eget slaveskib bliver hans skib overrasket af en storm. I stormens øje ser han for første gang sit eget liv, bygget på andre menneskers ulykke, og han fortvivler. På sikker grund igen opgiver han sit erhverv, skriver Amazing Grace og bliver præst. Filmens skildring af især den skyldtyngede og nedbrudte John Newton (spillet af Albert Finney), der i sin fysiske blindhed igen og igen ser hvert eneste ansigt af de mennesker, han har solgt, og som har kastet hele sin krop og sjæl ind i kampen for slaverne som bod, er fabelagtig. Som seer gribes man af denne mands selvforagt, men opløftes på samme måde som Wilberforce af hans poesi. Newton er som Paulus på vejen til Damaskus; han ser al Himlens herlighed og ydmyges foran den. Amazing Grace er hans vidnesbyrd.

Det, der er større end en selv

I en af filmens mest bevægende scener, i det øjeblik hvor alt synes tabt, stiller Wilberforce sig op, usikker på benene efter længere tids sygdom, og synger Newtons:
Amazing Grace, how sweet the sound, / That saved a wretch like me. / I once was lost, but now I’m found / Was blind but now I see.
Amazing Grace handler om endelig at kunne se bag pengenes magt, bag al den jordiske herlighed, og ind i noget større. Wilberforce kæmpede for menneskers sjæle, for så længe vi holder andre i fangenskab, bliver vi aldrig selv fri. Filmen er en kærlighedserklæring til udholdenhed og mod, og til det at leve i fast tro på og tillid til det, der er større end en selv.

Amazing Grace • 113 min.
Kirkebutik.dk-pris: 180 kr.