Mange nye tværkirkelige fællesskaber i Europa

EUROPA – Selvom medlemstallet i de europæiske kirker oplever tilbagegang, betyder det ikke, at europæerne holder op med at tro. Tværtimod opstår der stadig nye åndelige fællesskaber rundt om i Europa – ofte på tværs af kirkeskel.Det skriver Kristeligt Dagblad, der har talt med sociolog Elizabeth Knox-Seith (billedet), der har besøgt flere af disse fællesskaber.
– Der findes efterhånden et væld af nye kirkelige fællesskaber på tværs af de traditionelle kirker rundt om i Europa, men der er ingen tvivl om, at der er fire fællesskaber, som i de senere år har har været de toneangivende på hver deres måde, siger sociolog Elizabeth Knox-Seith og peger på det katolske klosterfællesskab Sct. Egidio i Italien, det tværkirkelige gudstjenestecenter Taizé i Frankrig, det naturinspirerede økumenisk-keltiske fælleskab på øen Iona i Skotland, som besøges af omkring 1200 om dagen, og den luthersk-ortodokst inspirerede gudstjeneste Thomasmessen fra Finland.
Birger Nygaard, der er tidligere direktør for missionsorganisationen Areopagos, vurderer, at de nye fællesskaber i modsætning til tidligere ikke er fokuserede på bestemte resultater, men blot på fællesskab.
levi