Mere kultur

Inspireret af sidste uges klumme om kultur og vaner dukkede der i min hukommelse minder op om oplevelser forårsaget af kulturforskelle. Når man, som jeg, har levet en del år i en international missionsorganisation, er det næsten utænkeligt ikke at opleve kulturforskelle. Nogle oplevelser er morsomme, andre virker generende eller måske endda fornærmende. Fælles for dem er, at det hjælper på forståelsen at vide, at der rent faktisk er en kulturforskel.

Jeg har oplevet en amerikansk dame spørge mig, om jeg lagde min ni måneder gamle søn til at sove udenfor med det formål at straffe ham. Havde jeg ikke været opmærksom på begrebet kulturforskelle, var jeg nok blevet en smule fornærmet… og så var det ikke engang vinter.
Så var der vores afrikanske medarbejdere, som havde accepteret to middagsinvitationer samme aften. For det var nemlig uhøfligt i deres kultur at sige “nej tak”. Så hellere brænde den ene vært af.
Sidst var der teamet fra Sydkorea, som i deres kultur ikke smider (brugt) toiletpapir i toilettet, men bruger en skraldespand. Og er der ingen skraldespand, så bruger man – på besøg i Danmark – toiletrulleholderen fra Ikea. Den lange rørformede med de mange store huller hele vejen ned…

Vi bliver nok ikke færdige med begrebet kultur foreløbig. Vores eget samfund er en voksende blanding af etniske grupper. En oplagt mulighed for at dele det fantastiske evangelium om Jesus med andre kulturer. Du behøver ikke nødvendigvis længere at rejse langt bort for at evangelisere for andre folkeslag. De kommer til dig! Og her er det en fordel med lidt kulturforståelse. Så vi ikke når at skræmme nogle væk, inden vi kommer rigtig i gang med at fortælle om Jesus. Eller selv bliver skræmt, for den sags skyld.