Nyt hospice på Lolland er et skoleeksempel

Lollands første hospice blev indviet onsdag den 20. januar. Her fortæller hospicechefen om sine erfaringer til inspiration for andre med hospiceplaner.- Det er et dejligt byggeri at arbejde i. Det sceneri, vi har udenfor hele tiden, er så fantastisk at kigge på.

En ting er at få ideen og få skabt den folkelige og politiske opbakning, en anden kæmpestor opgave er at få etableret et byggeri i den størrelsesorden, siger hospicechef Birgitte Fagerlund fra Svanevig Hospice på Lolland, der netop er indviet. Her med udsigt fra havestuen.

Det siger hospicechef Birgitte Fagerlund efter at have knoklet med etablering af et hospice på Lolland i tre år. De seneste 11 måneder har hun set de flotte bygninger i naturskønne omgivelser ved Smålandshavet skyde i vejret – og siden august har hun praktisk talt boet på byggepladsen og fungeret som byggeleder i perioder.

Masser af plads

Det ny Svanevig Hospice i Bandholm blev indviet onsdag den 20. januar med åbent hus de følgende dage. Hospicet har 12 sengepladser på godt 2.300 kvadratmeter. Alle patientboligerne har egen terrasse med kig til havet.
I Hospice Forum Danmark glæder man sig over det ny hospice:
– Det betyder, at flere uhelbredeligt syge og døende vil få mulighed for at komme på hospice i nærheden af, hvor de bor, siger formand for Hospice Forum Danmark, Tove Videbæk.
Der er nu 15 hospicer i Danmark – og 16, når HospiceGården Filadelfia starter den 1. marts i Dianalund.
Hvilke grundtrin skal til for at starte et hospice? spurgte vi hospicechef Birgitte Fagerlund.
– For det første skal man have en gruppe engagerede mennesker. En ting er at få ideen og få skabt den folkelige opbakning og politiske opbakning, men en anden kæmpestor opgave er at få etableret et byggeri i den størrelsesorden. Man skal have en professionel bestyrelse med folk, som har forstand på byggeri, økonomi og den juridiske side af sagen.

Økonomien på plads

Derefter skal indgås driftsoverenskomst med regionen. Økonomien skal på plads, så man kan garantere, at stedet kan drives, og at man kan betale af på lånene til huset.
Hvad har været overraskende nemt i projektet?
– Den utrolige opbakning og den utrolige velvilje, vi har mødt. Det gælder både folkeligt, og når vi har henvendt os til myndigheder.
Men det har alligevel været et langt sejt træk, indrømmer hun. For man troede i starten, at det ny hospice skulle ligge i en ombygget etage på Maribo Sygehus. Men man fandt ud af, at det blev rigtig dyrt at bygge om – lige så dyrt som at bygge nyt.
Hvad har været svært?
– Hvor stort et arbejde det har været at formulere et byggeprogram, der fylder en tyk ringmappe, inden man er færdig. Man skal jo ind og samarbejde med professionelle entreprenører og rådgivere, og som sygeplejerske kender jeg jo ikke det sprog!
Men udfordringerne er ikke forbi. Nu skal Birgitte Fagerlund have en helt ny personalegruppe på 34 personer til at fungere som et team, bl.a. 20 sygeplejersker, to læger og en deltidspræst.
Læs hvordan man etablerer et hospice på Hospice.dk