Clinton takkede Israel for indsatsen i Haiti

Israel får ros efter en meget vellykket nødhjælpsindsats i Haiti.– Jeg ved ikke, hvad vi skulle have gjort uden det israelske feltsygehus på Haiti, sagde FNs specialudsendte, Bill Clinton, da han mødte Israels præsident Shimon Peres i Schweiz den 28. januar.

Israels Forsvarsstyrkers Medicinske Beredskab hjælper en såret pige i Haiti.

Clinton sagde, at det israelske feltsygehus var den eneste operationsenhed, som kunne udføre operationer og avancerede eksaminationer.
– På vegne af hjælpearbejderne, som arbejdede i Haiti, alle som bor der og mig selv, vil jeg takke, vil vi alle takke, Israel af hele vores hjerte, sagde Clinton.

Fik varm velkomst

Forsvarschef Gabi Ashkenazi var til stede i Ben-Gurion Lufthavn, da det israelske team kom tilbage fra Haiti. Han fortalte, at flere militære chefer, som deltog i et NATO-møde i Bruxelles, snakkede med ham om Haiti.
– Alle personlige samtaler, og til og med formelle taler, åbnede med ros af arbejdet. Som kommandør for Forsvaret var jeg begejstret over at repræsentere jer. Vi er stolte over jer og hylder jer, sagde Ashkenazi.

Vigtige behandlinger

Israels forsvar afsluttede sin indsats i Haiti onsdag den 27. januar 2010.
Delegationen på 236 mennesker, inkluderende 218 soldater og officerer samt 18 civile, landede i Ben-Gurion Lufthavn torsdag.
Med i flyet var også den fem år gamle dreng, Woodley Elyse, som skal gennemgå en hjerteoperation i Israel.
I løbet af operationen behandlede Israels forsvar over 1.010 patienter. Der var derudover 319 vellykkede operationer. 16 babyer blev født, inklusive tre med kejsersnit. Israelske mandskaber bjærgede også mange mennesker fra ruinerne.
Brigadegeneral Shalom Ben-Aryeh i civilforsvaret sagde, at alle som blev behandlet, ville have været døde, dersom de ikke havde fået behandling.
Han fortalte desuden, at de først bestemte sig for at afslutte arbejdet, da det blev klart, at USA kunne klare arbejdet alene.
Israel lod Haiti få 30 tons medicinsk udstyr som bandager, operationsudstyr, to kuvøser, 1.150 uldtæpper, 30 store telte, 500 madrasser, 200 soveposer og køkkenudstyr.

Israel var de første

En talsmand for IDF (Israels Forsvarsstyrker, red.) sagde til Karmel Israel-Nytt, at de var blandt de første, som kom til Haiti, og sandsynligvis var dem, der havde det mest avancerede felthospital med sig.
– Der er ingen anden nation, der kan hjælpe med sådan en styrke, villighed og indvielse. Et lille land på den anden siden af jorden sendte et stort professionelt sygehus i rette tid, sagde læge og oberst Itzik Kreis, som havde ansvaret for sygehuset.
– Israels fortrin var, at de hurtigt satte feltsygehuset op i Haiti. I fem kritiske dage var dette det bedste sygehus i Port-au-Prince, sagde en tjenestemand. Efterhånden kom USA også.
– Det faktum at Israel var det eneste land der hurtigt efter jordskælvet formåede at opsætte et avanceret medicinsk center i Port-au-Prince viser, at dette var en rigtig idé, skrev kommentator Anshel Pfeffer i Haaretz.

Patienter fra USA og FN til Israels hospital

– Israel gjorde det, som ingen andre gjorde. Det israelske felthospital åbnede store operationsafdelinger. De som havde brug for operationer, blev transporteret fra USAs og FNs feltsygehus til det israelske feltsygehus, sagde Dovie Maisel i ZAKA til Hamodia.
Avisen Hamodia spurgte Maisel om, hvad budskabet og lærdommen fra katastrofen var.
– Det styrker min tro på Den hellige. Vi tror, alt bliver gjort på grund af og for jøderne. Måske dette bringer Messias nærmere og forbereder verden.
I Haaretz mindede Anshel Pfeffer kynikerne om, at Israels forsvar skulle opsætte et stort feltsygehus ved Eretz-grænsestationen for at tage imod patienter efter operationen i Gaza, men trusler fra Hamas standsede forberedelserne.